beogradska filharmonija kineska turneja peking nacionalni centar za izvodjacke umetnosti
15/11/23

Београдска филхармонија је заједно са маестром Немеом Јарвијем одржала концерт за памћење у импресивној дворани Националног центра за извођачке уметности у Пекингу. У једној од најзначајнијих дворана света, Филхармонија је испраћена десетоминутним стајаћим овацијама након извођења композиција Вердија, Чајковског и Берлиоза.

Трећи концерт на кинеској турнеји Београдске филхармоније, био је прави тријумф у једном од најреномиранијих музичких центара света, уједно и највећем у целој Азији. Стогодишњи филхармонијски понос засијао је пуним сјајем у концертној дворани пекиншког Националног центра за извођачке уметности у дворани која прима 1800 људи. Публика је на ногама испратила Београдску филхармонију и диригента Немеа Јарвија након маестралног извођења Вердијеве увертире из опере „Моћ судбине“, Берлиозове „Фантастичне симфоније“, а као солиста у Виолинском концерту Чајковског се придружио млади Ђовани Занон.

Као и на претходним концертима у Сијану и Вејфангу, публика у Пекингу није дала Филхармонији да оде са бине док није одсвирала сва три биса. Тако је оркестар симболично спојио две културе извођењем омиљене кинеске нумере „Моја домовина“ и „Грлицу“ Стевана Христића, а гостовање се завршило у веома емотивном и свечаном тону уз Сибелијусов „Andante festivo“.

Велелепан Центар за извођачке уметности у Пекингу је здање изграђено 2007. године и представља спој модерне архитектуре са традиционалном кинеском културом. „За људе, за уметност и за свет“, визија је овог центра који је место високе селекције, искључиво за најпроминентније оркестре, диригенте и солисте света. Тако се Београдска филхармонија нашла раме уз раме са највећим музичким звездама попут Гергијева и оркестра Марински, Фишера са Фестивалским оркестром из Будимпеште, Курентисом са ансамблом MusicAeterna, чији су наступи део редовне концертне сезоне овог здања.

Концерт у Пекингу је уједно био централни догађај престижног Међународног оркестарског форума који окупља менаџменте водећих оркестара света на коме је Београдска филхармонија била у центру пажње. Уреднице програма Асја Радоњић и Даница Максимовић биле су учеснице панел дискусије на тему Успостављања платформи за интензивну сарадњу заједно са представницима Њујоршке филхармоније, Оркестра и хора из Сијана и Немачког симфонијског оркестра из Берлина, на коме су представиле филхармонијске пројекте за успостављање и интензивирање регионалне и међународне сарадње.

Након концерта у Пекингу, Београдска филхармонија ће у Шангају крунисати своју турнеју поводом стогодишњице оркестра, концертом који је заказан за 17. новембар у Сали Великог театра.