23/12/16

Filharmonijska serija ljubavnih koncerata iz ciklusa Za zaljubljene nastavlja se u petak, 23. decembra (Kolarac, 20 časova). Kompozicije De Falje, Šosona i Ščedrina orkestar izvodi pod upravom dirigenta Fabrisa Bolona, a specijalna gošća je Milijana Nikolić, srpski mecosopran međunarodne karijere.
 
Program za zaljubljene predstavlja tri veoma različite ljubavi. Najpre magičnu u “Začaranoj ljubavi” Manuela de Falje, zatim veoma naivnu, iskrenu i poetičnu u “Poemi o ljubavi i moru” Ernesta Šosona i na kraju vatrenu i punu strasti kao što je “Karmen” u maestralnoj i popularnoj umetničkoj obradi Rodiona Ščedrina.
 
Umetnički poduhvati Milijane Nikolić u poslednjih petnaest godina stekli su domete koji je s pravom svrstavaju u vodeće svetske mecosoprane mlađe generacije. Sa našom Filharmonijom nastupa prvi put: “Kada sam pre dve godine gledala Beogradsku filharmoniju u Karnegi holu pucala sam od ponosa, ne samo zbog patriotskih osećanja i bogate istorije ovog orkestra već i zbog njegovog povratka na internacionalnu scenu gde i pripada”, kaže Milijana i dodaje: ”U poslednjih 15 godina nastupala sam sa mnogim orkestrima širom sveta ali koncert sa našom Filharmonijom za mene će biti veliki profesionalni i emotivni doživljaj jer je to moj prvi nastup sa ovim eminentnim orkestrom koji uvek ima uzbudljiv umetnički program na svom repertoaru”.
 
Dirigent Fabris Bolon ponovo se vraća na centralno mesto na bini pred Beogradskom filharmonijom. Iskustvo na polju opere kao i istančani muzički snezibiltet, čine Bolona savršenim predvodnikom ovog koncerta.
 
Ciklus Za zalјublјene, jedan od najpopularnijih u Beogradskoj filharmoniji, do kraja sezone će pored Karmen, predstaviti neke od najlepših lјubavnih priča kao što su Romeo i Julija, Dafnis i Kloe i Pepelјuga. Naredni randevu iz ovog ciklusa zakazan je za 27. januar 2017. pod upravom Aleksandra Vedernikova.