25/01/17

Doskorašnji šef dirigent i muzički direktor Boljšoj teatra, Aleksandar Vedernikov, predvodiće treći filharmonijski randevu iz ciklusa „Za zaljubljene“, u petak, 27. januara (Kolarac, 20 časova). Publici će predstaviti baletsku muziku Sergeja Prokofjeva Pepeljuga, kao i briljantnu uvertiru za Verdijevu operu Moć sudbine. Romantičnoj tematici ovog programa doprineće pijanistkinja Liz de la Sal, koja će izvesti Šopenov Klavirski koncert br. 2.
 
Međunarodna reputacija Aleksandra Vedernikova u neprestanom je usponu tokom protekle decenije, zbog čega je postao veoma tražen kao gostujući dirigent. Trenutno angažovan kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Odenzea u Danskoj sa našim orkestrom nastupa prvi put:
 
„Veoma me raduje saradnja sa Beogradskom filharmonijom koja je odličan orkestar. Dela koja izvodimo su među najlepšim primerima muzičke literature sa ljubavnom tematikom. Dirljiva, srećna, tužna ili tragična – ljubav je večna inspiracija koja nas sve nadahnjuje“, rekao je dirigent Vedernikov.
 
Uvertira ovog koncertnog randevua donosi ljubavnu priču između glavnih junaka Verdijeve opere Moć sudbine –  Don Alvara i Dona Leonore koja ima tragičan završetak, ali zato Pepeljuga Prokofjeva, najmelodičnije kompozitorovo delo, vraća nadu u bajkovito srećan kraj. U središtu ljubavne tematike sa različitim epilozima, nalazi se jedna od najromantičnijih kompozicija za klavir i orkestar – Šopenov Koncert u f-molu, u izvođenju francuske pijanistkinje Liz de la Sal. U ovom virtuoznom koncertu, koji već generacijama impresionira kako slušaoce, tako i izvođače, do izražaja će doći bravurozna, brilјantna pijanistička tehnika mlade umetnice.
 
Ciklus „Za zaljubljene“ jedan je od najpopularnijih u sezoni Beogradske filharmonije. Tema ljubavi, sagledana kroz različite prizme i oblike, slušaocima predstavlјa neka od najlepših dela koja su nastala kao rezultat ove inspiracije. Naredni randevu je zakazan za 10. mart, pod dirigentskom palicom Adrijana Prabave.