25/01/17

Doskorašnji šef dirigent i muzički direktor Boljšoj teatra, Aleksandar Vedernikov, predvodiće treći filharmonijski randevu iz ciklusa „Za zaljubljene“, u petak, 27. januara (Kolarac, 20 časova). Publici će predstaviti baletsku muziku Sergeja Prokofjeva Pepeljuga, kao i briljantnu uvertiru za Verdijevu operu Moć sudbine. Romantičnoj tematici ovog programa doprineće pijanistkinja Liz de la Sal, koja će izvesti Šopenov Klavirski koncert br. 2.
 
Međunarodna reputacija Aleksandra Vedernikova u neprestanom je usponu tokom protekle decenije, zbog čega je postao veoma tražen kao gostujući dirigent. Trenutno angažovan kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Odenzea u Danskoj sa našim orkestrom nastupa prvi put:
 
„Veoma me raduje saradnja sa Beogradskom filharmonijom koja je odličan orkestar. Dela koja izvodimo su među najlepšim primerima muzičke literature sa ljubavnom tematikom. Dirljiva, srećna, tužna ili tragična – ljubav je večna inspiracija koja nas sve nadahnjuje“, rekao je dirigent Vedernikov.
 
Uvertira ovog koncertnog randevua donosi ljubavnu priču između glavnih junaka Verdijeve opere Moć sudbine –  Don Alvara i Dona Leonore koja ima tragičan završetak, ali zato Pepeljuga Prokofjeva, najmelodičnije kompozitorovo delo, vraća nadu u bajkovito srećan kraj. U središtu ljubavne tematike sa različitim epilozima, nalazi se jedna od najromantičnijih kompozicija za klavir i orkestar – Šopenov Koncert u f-molu, u izvođenju francuske pijanistkinje Liz de la Sal. U ovom virtuoznom koncertu, koji već generacijama impresionira kako slušaoce, tako i izvođače, do izražaja će doći bravurozna, brilјantna pijanistička tehnika mlade umetnice.
 
Ciklus „Za zaljubljene“ jedan je od najpopularnijih u sezoni Beogradske filharmonije. Tema ljubavi, sagledana kroz različite prizme i oblike, slušaocima predstavlјa neka od najlepših dela koja su nastala kao rezultat ove inspiracije. Naredni randevu je zakazan za 10. mart, pod dirigentskom palicom Adrijana Prabave.

Share on FacebookTweet about this on Twitter