25/01/17

Доскорашњи шеф диригент и музички директор Бољшој театра, Александар Ведерников, предводиће трећи филхармонијски рандеву из циклуса „За заљубљене“, у петак, 27. јануара (Коларац, 20 часова). Публици ће представити балетску музику Сергеја Прокофјева Пепељуга, као и бриљантну увертиру за Вердијеву оперу Моћ судбине. Романтичној тематици овог програма допринеће пијанисткиња Лиз де ла Сал, која ће извести Шопенов Клавирски концерт бр. 2.
 
Међународна репутација Александра Ведерникова у непрестаном је успону током протекле деценије, због чега је постао веома тражен као гостујући диригент. Тренутно ангажован као шеф-диригент Симфонијског оркестра из Одензеа у Данској са нашим оркестром наступа први пут:
 
„Веома ме радује сарадња са Београдском филхармонијом која је одличан оркестар. Дела која изводимо су међу најлепшим примерима музичке литературе са љубавном тематиком. Дирљива, срећна, тужна или трагична – љубав је вечна инспирација која нас све надахњује“, рекао је диригент Ведерников.
 
Увертира овог концертног рандевуа доноси љубавну причу између главних јунака Вердијеве опере Моћ судбине –  Дон Алвара и Дона Леоноре која има трагичан завршетак, али зато Пепељуга Прокофјева, најмелодичније композиторово дело, враћа наду у бајковито срећан крај. У средишту љубавне тематике са различитим епилозима, налази се једна од најромантичнијих композиција за клавир и оркестар – Шопенов Концерт у ф-молу, у извођењу француске пијанисткиње Лиз де ла Сал. У овом виртуозном концерту, који већ генерацијама импресионира како слушаоце, тако и извођаче, до изражаја ће доћи бравурозна, бриЉантна пијанистичка техника младе уметнице.
 
Циклус „За заљубљене“ један је од најпопуларнијих у сезони Београдске филхармоније. Тема љубави, сагледана кроз различите призме и облике, слушаоцима представља нека од најлепших дела која су настала као резултат ове инспирације. Наредни рандеву је заказан за 10. март, под диригентском палицом Адријана Прабаве.

Share on FacebookTweet about this on Twitter