25/01/17

Доскорашњи шеф диригент и музички директор Бољшој театра, Александар Ведерников, предводиће трећи филхармонијски рандеву из циклуса „За заљубљене“, у петак, 27. јануара (Коларац, 20 часова). Публици ће представити балетску музику Сергеја Прокофјева Пепељуга, као и бриљантну увертиру за Вердијеву оперу Моћ судбине. Романтичној тематици овог програма допринеће пијанисткиња Лиз де ла Сал, која ће извести Шопенов Клавирски концерт бр. 2.
 
Међународна репутација Александра Ведерникова у непрестаном је успону током протекле деценије, због чега је постао веома тражен као гостујући диригент. Тренутно ангажован као шеф-диригент Симфонијског оркестра из Одензеа у Данској са нашим оркестром наступа први пут:
 
„Веома ме радује сарадња са Београдском филхармонијом која је одличан оркестар. Дела која изводимо су међу најлепшим примерима музичке литературе са љубавном тематиком. Дирљива, срећна, тужна или трагична – љубав је вечна инспирација која нас све надахњује“, рекао је диригент Ведерников.
 
Увертира овог концертног рандевуа доноси љубавну причу између главних јунака Вердијеве опере Моћ судбине –  Дон Алвара и Дона Леоноре која има трагичан завршетак, али зато Пепељуга Прокофјева, најмелодичније композиторово дело, враћа наду у бајковито срећан крај. У средишту љубавне тематике са различитим епилозима, налази се једна од најромантичнијих композиција за клавир и оркестар – Шопенов Концерт у ф-молу, у извођењу француске пијанисткиње Лиз де ла Сал. У овом виртуозном концерту, који већ генерацијама импресионира како слушаоце, тако и извођаче, до изражаја ће доћи бравурозна, бриЉантна пијанистичка техника младе уметнице.
 
Циклус „За заљубљене“ један је од најпопуларнијих у сезони Београдске филхармоније. Тема љубави, сагледана кроз различите призме и облике, слушаоцима представља нека од најлепших дела која су настала као резултат ове инспирације. Наредни рандеву је заказан за 10. март, под диригентском палицом Адријана Прабаве.