12/04/17

Četvrti deo „Teatra u Filharmoniji” predstavlja život Roberta Šumana kojeg glumi Vladimir Aleksić, njegovu ljubav Klaru Tamara Krcunović, a u ulozi naratora biće Ivan Tasovac, u četvrtak 13. aprila (19 časova, Sala BGF). Zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije oni će u svojevrsnoj salonskoj atmosferi, dočarati delove iz Šumanovog života čitajući njegova pisma, kao i kroz sinhronizaciju delova crno-belog filma „Ljubavna pesma”.
 
Tasovac je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv glumaca da bude narator ovog pozorišnog koncerta: „U vremenu u kome smo anestezirani lošim vestima za kojima neoprezno često i sami tragamo, koncerti Beogradske filharmonije predstavljaju oazu lepote. U okviru Teatra u Filharmoniji, do sada su ispričane priče o Mocartu, Čajkovskom i Maleru, a nakon Šumana sezonu će zatvoriti Igor Stravinski. To su priče koje kroz pisma kompozitora sa njima bliskim ljudima, otkrivaju sve one sakrivene i često vrlo intimne stvari koje su se dešavale iza scene”, rekao je Tasovac.
 
Priču o životu Roberta Šumana teško je zamisliti bez osvrta na njegov odnos sa pijanstkinjom Klarom Vik. Fasciniran njihovom vezom koja „vapi za ekranizacijom“ glumac Vladimir Aleksić se odlučio i da režira ovaj pozorišni koncert: „Njihova ljubavna priča ima sve elemente koji čine jedan dobar scenario – to su motivi zabranjene ljubavi, borbe za život, uspeha, bolesti supružnika, suparnika, i na kraju smrti. Zbog toga sam se i odlučio za inscenaciju koja će u vezu dovesti različite svetove u kojima se ova lјubavna priča pojavlјuje: autentični materijal, pisma i muziku, ali i fikciju, inserte iz filma kao i narativ.“
 

 
Kroz ulogu Klare Šuman, Tamara Krcunović će publici ponovo približiti život jednog od slavnih kompozitora kao i njegovo stvaralaštvo: „Tumačeći različite uloge u Teatru u Filharmoniji, shvatila sam da, bez obzira na vremensku distancu, mi umetnici živimo iste živote, imamo iste probleme u stvaranju i suočavanju sa ozbiljnošću umetničkog procesa“, rekla je Tamara.
 
U atmosferi gospodskih salona, Filharmoničari će izvoditi najpoznatije Šumanove komade, a glumci nostalgično prikazati ovu veliku ljubav sinhronizujući inserte iz filma Ljubavna pesma u režiji Klerensa Brauna iz 1947. godine u kojima glavne uloge imaju Ketrin Hepbern (Klara Vik Šuman), Pol Henrid (Robert Šuman).