12/04/17

Четврти део „Театра у Филхармонији” представља живот Роберта Шумана којег глуми Владимир Алексић, његову љубав Клару Тамара Крцуновић, а у улози наратора биће Иван Тасовац, у четвртак 13. априла (19 часова, Сала БГФ). Заједно са музичарима Београдске филхармоније они ће у својеврсној салонској атмосфери, дочарати делове из Шумановог живота читајући његова писма, као и кроз синхронизацију делова црно-белог филма „Љубавна песма”.
 
Тасовац је са великим задовољством прихватио позив глумаца да буде наратор овог позоришног концерта: „У времену у коме смо анестезирани лошим вестима за којима неопрезно често и сами трагамо, концерти Београдске филхармоније представљају оазу лепоте. У оквиру Театра у Филхармонији, до сада су испричане приче о Моцарту, Чајковском и Малеру, а након Шумана сезону ће затворити Игор Стравински. То су приче које кроз писма композитора са њима блиским људима, откривају све оне сакривене и често врло интимне ствари које су се дешавале иза сцене”, рекао је Тасовац.
 
Причу о животу Роберта Шумана тешко је замислити без осврта на његов однос са пијансткињом Кларом Вик. Фасциниран њиховом везом која „вапи за екранизацијом“ глумац Владимир Алексић се одлучио и да режира овај позоришни концерт: „Њихова љубавна прича има све елементе који чине један добар сценарио – то су мотиви забрањене љубави, борбе за живот, успеха, болести супружника, супарника, и на крају смрти. Због тога сам се и одлучио за инсценацију која ће у везу довести различите светове у којима се ова љубавна прича појављује: аутентични материјал, писма и музику, али и фикцију, инсерте из филма као и наратив.“
 

 
Кроз улогу Кларе Шуман, Тамара Крцуновић ће публици поново приближити живот једног од славних композитора као и његово стваралаштво: „Тумачећи различите улоге у Театру у Филхармонији, схватила сам да, без обзира на временску дистанцу, ми уметници живимо исте животе, имамо исте проблеме у стварању и суочавању са озбиљношћу уметничког процеса“, рекла је Тамара.
 
У атмосфери господских салона, Филхармоничари ће изводити најпознатије Шуманове комаде, а глумци носталгично приказати ову велику љубав синхронизујући инсерте из филма Љубавна песма у режији Клеренса Брауна из 1947. године у којима главне улоге имају Кетрин Хепберн (Клара Вик Шуман) и Пол Хенрид (Роберт Шуман).