01/06/22

Diverzije, sviranje levom rukom i gledanje u planete za kraj filharmonijske sezone

Grandiozno zatvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije zakazano je za petak, 3. jun na Kolarcu od 20č, pod upravom dirigenta Kevina Grifitsa uz nesvakidašnji program. Pijanista Dejan Lazić će sa orkestrom svirati samo levom rukom, a Beogradskoj filharmoniji se pridružuje i hor Kolegijum muzikum u zajedničkom gledanju „Planeta“ G. Holsta.

Finale filharmonijske sezone počinje najpre romantičnom šetnjom po rajskom vrtu Frederika Dilijusa, inače uvertirom za operu Romeo i Julija na selu u kojoj je kompozitor Šekspirove junake premestio u tada moderno švajcarsko selo.

Ova šetnja publiku uvodi u neobično Britnovo ostvarenje za klavir i orkestar, Diverzije na temu, delo napisano za levu ruku, a Beogradska filharmonija će ga sa pijanistom Dejanom Lazićem izvesti prvi put. Ponovni susret sa pijanistom čije sveže interpretacije uvršćuju među najoriginalnije i najneobičnije soliste svoje generacije, obeležiće izvođenje brilјantne partiture u kojoj se jedna jednostavna tema transformiše kroz različite žanrove, sa kulminacijom u virtuoznom sprintu do finiša.

Koncert na spektakularan način zatvaraju dramatične i uzbudlјive Planete Gustava Holsta, uz podršku ženskog akademskog hora Kolegijum muzikum. Proučavajući horoskope, Holst se zainteresovao za uticaj planeta na lјudsku psihu, pa je tako naslovio i stavove: Mars je donosilac Rata, a Venera Mira, Merkur je krilati glasnik, Jupiter donosilac radosti, Saturn starog doba, dok je Uran čarobnjak, a Neptun mistik. Finale sezone predvodi dirigent Kevin Grifits koji redovno sarađuje sa orkestrima poput HR-Simfonijskog orkestra Frankfurtskog radija, Frankfurtske opere, Tonhale Cirih i mnoge druge.

Nastup u petak je poslednji filharmonijski koncert na Kolarcu u sezoni 21/22, a kruna ove koncertne godine biće “Betoven maraton” koji Beogradska filharmonija izvodi zajedno sa Dortmundskom filharmonijom i šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, odnosno sve Betovenove simfonije u jednom danu najpre u Dortmundu 19. juna, a potom u Novom Sadu 26. juna. A Beogradska filharmonija već poziva publiku da joj se priključi “Na dobrom putu” što je naziv nove sezone 22/23 za koju je prodaja pretplata je u toku.