01/06/22

Диверзије, свирање левом руком и гледање у планете за крај филхармонијске сезоне

 

Грандиозно затварање концертне сезоне Београдске филхармоније заказано је за петак, 3. јун на Коларцу од 20ч, под управом диригента Кевина Грифитса уз несвакидашњи програм. Пијаниста Дејан Лазић ће са оркестром свирати само левом руком, а Београдској филхармонији се придружује и хор Колегијум музикум у заједничком гледању „Планета“ Г. Холста.

Финале филхармонијске сезоне почиње најпре романтичном шетњом по рајском врту Фредерика Дилијуса, иначе увертиром за оперу Ромео и Јулија на селу у којој је композитор Шекспирове јунаке преместио у тада модерно швајцарско село.

Ова шетња публику уводи у необично Бритново остварење за клавир и оркестар, Диверзије на тему, дело написано за леву руку, а Београдска филхармонија ће га са пијанистом Дејаном Лазићем извести први пут. Поновни сусрет са пијанистом чије свеже интерпретације увршћују међу најоригиналније и најнеобичније солисте своје генерације, обележиће извођење бриЉантне партитуре у којој се једна једноставна тема трансформише кроз различите жанрове, са кулминацијом у виртуозном спринту до финиша.

Концерт на спектакуларан начин затварају драматичне и узбудЉиве Планете Густава Холста, уз подршку женског академског хора Колегијум музикум. Проучавајући хороскопе, Холст се заинтересовао за утицај планета на Људску психу, па је тако насловио и ставове: Марс је доносилац Рата, а Венера Мира, Меркур је крилати гласник, Јупитер доносилац радости, Сатурн старог доба, док је Уран чаробњак, а Нептун мистик. Финале сезоне предводи диригент Кевин Грифитс који редовно сарађује са оркестрима попут ХР-Симфонијског оркестра Франкфуртског радија, Франкфуртске опере, Тонхале Цирих и многе друге.

Наступ у петак је последњи филхармонијски концерт на Коларцу у сезони 21/22, а круна ове концертне године биће “Бетовен маратон” који Београдска филхармонија изводи заједно са Дортмундском филхармонијом и шефом-диригентом Габријелом Фелцом, односно све Бетовенове симфоније у једном дану најпре у Дортмунду 19. јуна, а потом у Новом Саду 26. јуна. А Београдска филхармонија већ позива публику да јој се прикључи “На добром путу” што је назив нове сезоне 22/23 за коју је продаја претплата је у току.