06/01/16

„Nova godina je stigla uz radost, umeće i energičnost”, pročitajte kritiku Morisa Genta, objavlјenu na sajtu Oman Dejli Obzerver, odmah po završetku našeg koncerta u Muskatu.
 
***
 
Svi su došli sa cilјem da se lepo provedu i upravo je tako i bilo. Beogradski filharmoničari su pokazali dobru formu i to da im je očigledno prijalo putovanje u Sultanat Oman u sklopu svoje neobične vikend akcije. Kao jedan od poznatih i cenjenih orkestara istočne i srednje Evrope, bili su oduševlјeni svojim dolaskom i lepo dočekani u dvorani prepunoj ushićene publike. Od samog početka sve je krenulo kako i treba i svi su bili odlučni u nameri da uživaju u koncertu.
 
Nije bilo teško. Orkestar je iz prve pogodio sigurnu i energičnu notu, objasnivši zašto su toliko poštovani kao moćna i inspirativna sila na evropskoj sceni.
 
Bili su sjajni. Bez oklevanja, bez rezerve. Pod rukovodstvom dirigenta Dejvida Livaja, orkestar je svirao sa samopouzdanjem i dozom neustrašivosti.
 
Sopran Fatma Said iz Egipta održala je brojne koncerte i resitale u Egiptu, Nemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Omanu, Finskoj, Austriji, Španiji, Italiji i Švajcarskoj. Pobednica je mnogih međunarodnih operskih takmičenja.
 
Tenor Mihael Šade je hvalјen kao jedan od najbolјih svetskih tenora. Ovaj umetnik nemačko-kanadskoj porekla nastupa na svim većim operskim scenama i u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta.
 
Ana Tifu se u pogledu prisutnosti i kontrole instrumenta mora priznati za jednu od najbolјih violinistkinja svoje generacije. Svoj prvi nastup u ulozi soliste imala je sa samo jedanaest godina. U međuvremenu je studirala i nastupala širom sveta, gradeći uspešnu međunarodnu karijeru.
 
Ipak, nije to bila mešovita grupa u smislu veština. To je bio timski rad pod dirigentskim palicom Dejvida Livaja, u kome su svi očigledno težili izvrsnosti.
 
Dvorana je bila puna i nisam video nikoga da je zbog dosade napustio koncert tokom pauze. Posetioce su prikovane za sedišta držali vešti umetnici svojim energičnim, odlučnim i tehnički besprekornim nastupom.
 
Beogradska filharmonija je, takođe, poznata kao promoter muzičke saradnje među različitim zajednicama, a to je preraslo u nove oblike saradnje, kako na muzičkom tako i na društvenom nivou.
 
Bio je to nastup u kome se moglo uživati na mnogo načina i mnogo nivoa. Ljudi koji su se međusobno vremenom udalјili osvežili su svoja prijatelјstva. Neka stara prijatelјstva su obnovlјena, a možda su neka nova skloplјena za budućnost.
 
U svakom slučaju, nisam primetio da je neko potrčao prema vratima tokom pauze, budući da je Beogradska filharmonija izvela program u kome su svi uživali.
 
Za redovne posetioce je svakako spremlјen odličan izbor mogućnosti ovog januara. Održaće se besplatan koncert 5. januara na otvorenom u dvorištu ispred, kada će svoje vatreno krštenje imati Kralјevski ansambl za muziku i folklor.
 
Unutra, u Kralјevskoj operi Muskat 7. januara će svoje umetničke sposobnosti predstaviti indijska zvezda Anuška Šankar. Nakon nje dolazi Donicetijeva poznata opera Lučija od Lamermura. Zatim, 19. januara će koncert održati proslavlјeni ruski bariton Dmitri Hvorostovski.
 
U ovom mesecu prepunom umetničkim događajima, Elen Grimo nastupa 21. januara, a Salif Keita, zlatni glas Afrike, gostuje 28. januara.
 
http://omanobserver.om/gala-celebration-at-rohm/