06/01/16

„Нова година је стигла уз радост, умеће и енергичност”, прочитајте критику Мориса Гента, објављену на сајту Оман Дејли Обзервер, одмах по завршетку нашег концерта у Мускату.
 
***
 
Сви су дошли са циљем да се лепо проведу и управо је тако и било. Београдски филхармоничари су показали добру форму и то да им је очигледно пријало путовање у Султанат Оман у склопу своје необичне викенд акције. Као један од познатих и цењених оркестара источне и средње Европе, били су одушевљени својим доласком и лепо дочекани у дворани препуној усхићене публике. Од самог почетка све је кренуло како и треба и сви су били одлучни у намери да уживају у концерту.
 
Није било тешко. Оркестар је из прве погодио сигурну и енергичну ноту, објаснивши заштo су толико поштовани као моћна и инспиративна сила на европској сцени.
 
Били су сјајни. Без оклевања, без резерве. Под руководством диригента Дејвида Ливаја, оркестар је свирао са самопоуздањем и дозом неустрашивости.
 
Сопран Фатма Саид из Египта одржала је бројне концерте и реситале у Египту, Немачкој, Француској, Турској, Оману, Финској, Аустрији, Шпанији, Италији и Швајцарској. Победница је многих међународних оперских такмичења.
 
Тенор Михаел Шаде је хваљен као један од најбољих светских тенора. Овај уметник немачко-канадској порекла наступа на свим већим оперским сценама и у најпрестижнијим концертним дворанама света.
 
Ана Тифу се у погледу присутности и контроле инструмента мора признати за једну од најбољих виолинисткиња своје генерације. Свој први наступ у улози солисте имала је са само једанаест година. У међувремену је студирала и наступала широм света, градећи успешну међународну каријеру.
 
Ипак, није то била мешовита група у смислу вештина. То је био тимски рад под диригентским палицом Дејвида Ливаја, у коме су сви очигледно тежили изврсности.
 
Дворана је била пуна и нисам видео никога да је због досаде напустио концерт током паузе. Посетиоце су приковане за седишта држали вешти уметници својим енергичним, одлучним и технички беспрекорним наступом.
 
Београдска филхармонија је, такође, позната као промотер музичке сарадње међу различитим заједницама, а то је прерасло у нове облике сарадње, како на музичком тако и на друштвеном нивоу.
 
Био је то наступ у коме се могло уживати на много начина и много нивоа. Људи који су се међусобно временом удаљили освежили су своја пријатељства. Нека стара пријатељства су обновљена, а можда су нека нова склопљена за будућност.
 
У сваком случају, нисам приметио да је неко потрчао према вратима током паузе, будући да је Београдска филхармонија извела програм у коме су сви уживали.
 
За редовне посетиоце је свакако спремљен одличан избор могућности овог јануара. Одржаће се бесплатан концерт 5. јануара на отвореном у дворишту испред, када ће своје ватрено крштење имати Краљевски ансамбл за музику и фолклор.
 
Унутра, у Краљевској опери Мускат 7. јануара ће своје уметничке способности представити индијска звезда Анушка Шанкар. Након ње долази Доницетијева позната опера Лучија од Ламермура. Затим, 19. јануара ће концерт одржати прослављени руски баритон Дмитри Хворостовски.
 
У овом месецу препуном уметничким догађајима, Елен Гримо наступа 21. јануара, а Салиф Кеита, златни глас Африке, гостује 28. јануара.
 
http://omanobserver.om/gala-celebration-at-rohm/