12/12/18

Beogradska filharmonija predstavlja jednog od najpopularnijih pijanista današnjice, Davida Freja, u petak 14. decembra (Kolarac, 20č). Njegovo izvođenje Šopenovog Koncerta u f-molu predvodi dirigent Kristijan Mandeal, koji 30. put staje na čelo Beogradske filharmonije, a na programu su još dela Perta, Delijusa i Štrausa.

Nakon vrhunskih solista na violini kao što su Sergej Krilov i Barnabaš Kelemen, Beogradska filharmonija sada priprema poslaticu za ljubitelje klavira – David Frej oduševljava publiku širom sveta kao resitalista, solista i kamerni muzičar. Sarađuje sa najvećim dirigentima današnjice kao što su Rikardo Muti (sa kim je i u rodbinskoj vezi), Kurt Mazur, Danijele Gati, Pavo Jarvi, Esa-Peka Salonen i mnogi drugi. Pijanista redovno nastupa sa Londonskom, Pariskom i Njujorškom filharmonijom, a sa Beogradskom će ovo biti prvi put i to uz najlepše stranice pijanističke literature.

Iste večeri, legendarni Kristijan Mandeal ima poseban jubilej sa Beogradskom filharmonijom – 30. put će predvoditi orkestar sa kojim prijateljstvo traje preko tri decenije. Od 1984. godine, Mandeal je dirigovao brojne programe, a ovaj put će to biti repertoar iz ciklusa Uzvišenije. Na programu su kompozicije “Fratri” A. Perta, “Šetnja u rajskom vrtu“, F. Delijusa, a program zaokružuje „Smrt i preobraženje“ R. Štrausa.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.