12/12/18

Београдска филхармонија представља једног од најпопуларнијих пијаниста данашњице, Давида Фреја, у петак 14. децембра (Коларац, 20ч). Његово извођење Шопеновог Концерта у ф-молу предводи диригент Кристијан Мандеал, који 30. пут стаје на чело Београдске филхармоније, а на програму су још дела Перта, Делијуса и Штрауса.

Након врхунских солиста на виолини као што су Сергеј Крилов и Барнабаш Келемен, Београдска филхармонија сада припрема послатицу за љубитеље клавира – Давид Фреј одушевљава публику широм света као реситалиста, солиста и камерни музичар. Сарађује са највећим диригентима данашњице као што су Рикардо Мути (са ким је и у родбинској вези), Курт Мазур, Данијеле Гати, Паво Јарви, Еса-Пека Салонен и многи други. Пијаниста редовно наступа са Лондонском, Париском и Њујоршком филхармонијом, а са Београдском ће ово бити први пут и то уз најлепше странице пијанистичке литературе.

Исте вечери, легендарни Кристијан Мандеал има посебан јубилеј са Београдском филхармонијом – 30. пут ће предводити оркестар са којим пријатељство траје преко три деценије. Од 1984. године, Мандеал је дириговао бројне програме, а овај пут ће то бити репертоар из циклуса Узвишеније. На програму су композиције “Фратри” А. Перта, “Шетња у рајском врту“, Ф. Делијуса, а програм заокружује „Смрт и преображење“ Р. Штрауса.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.