Languages

Вера Талерко

Сопран Вера Талерко је професионална оперска певачица и извођач камерне музике.

 

Вера Талерко је рођена у Летонији, а вокално извођење студирала је на Литванској академији за музику и позориште под менторством професорке Асте Крикшчиуните. Учествовала је на неколико међународних форума и фестивала, као што су Европски Лидфорум у Немачкој 2012. и у Летонији и Литванији 2013, Европске стазе (Италија, 2015, 2016), Фестивал Росини у Вилдбаду (Немачка, 2017), где је имала част да сарађује са професионалцима као што су Ерик Батаља, Аксел Бауни, Јан Филип Шулц. Постигла је успех на многим међународним вокалним такмичењима: освојила је награду Моцарт на Међународном музичком такмичењу Стенхамар (Шведска, 2018), Међународну Белканто награду (Немачка, 2017), друго место на такмичењу Паула-Саломон Линдман за лирску песму (Немачка, 2015), треће место и награду за уметнички допринос на такмичењу Златни славуј (Руска Федерација, 2016).

 

Од 2016. до 2019. године, Вера је певала у Норвешкој државној опери и балету и остварила је низ успешних улога. Од 2016. године ради и као солисткиња са Литванским националним симфонијским оркестром широм Балтичких држава. Од 2019. до 2020. године, Вера Талерко наступа у Државној опери у Прагу.

 

Њен репертоар данас обухвата главне улоге попут Музете у Боемима, Марцелине у Фиделију, Беренике у опери Прилика чини лопова, као и мање улоге као што су Фраскита у Кармен, Амор у Орфеју и Еуридици, Клоринда у Пепељузи и друге.