Languages

LP Duo

Elegancija klasike, sloboda džeza, snaga rokenrola!

Karnegi hol, Nјujork, 2014. godine
 
Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju zajedno kao LP Duo od 2004. godine. Nakon završenih postdiplomskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završili su studije na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok u Nemačkoj. Kao solisti ili članovi klavirskog dua do sada su osvojili više od 30 nagrada na internacionalnim takmičenjima. Kao jedini duo u istoriji Balkana, plasirali su se među 8 najbolјih dua na celom svetu na najvećem takmičenju klavirskih dua Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju.
 
Dobitnici su nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, kao i godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolјe mlade umetnike. Takođe su i dobitnici nagrade Bruno Frey Stiftung Landesakademie Ochsenhausen u Nemačkoj, za izuzetne postignute uspehe. Značaj ove nagrade je utoliko veći jer se uglavnom dodelјuje samo nemačkim državlјanima.
 
Do sada su više puta nastupali i održali uspešne koncertne turneje u Srbiji, Holandiji, Finskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Polјskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD kao i na festivalima širom sveta. Takođe su održali i humanitarni koncert za UNICEF u Nemačkoj.
 
Više puta su sarađivali i nastupali kao solisti sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, BGO Dušan Skovran, Orkestrom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Gudačkim orkestrom Isidore Žebelјan. Premijerno su izveli više od 30 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Neka od ovih izvođenja bile su svetske premijere i mnoge od ovih kompozicija njima su posvećene. Do sada imaju šest CD izdanja u Srbiji, Hrvatskoj, Danskoj i Holandiji.
 
Sonja Lončar i Andrija Pavlović redovno održavaju masterklasove za klavirska dua u zemlјi i inostranstvu, i uspešno promovišu domaće savremeno stvaralaštvo.
 
U 2014. godini debitovali su u čuvenoj njujorškoj dvorani Karnegi hol, a u 2015. godini su premijerno nastupili u prestižnoj dvorani Kenedi centra u Vašingtonu.
 
Sonja Lončar je docent Fakulteta muzičke umetnosti, a Andrija Pavlović docent Akademije NOVA – Evropski univerzitet u Beogradu.
 
Zajedno su osnivači prvog festivala posvećenog klavijaturnim instrumentima Keyboard Days Belgrade.
 
Pored izvođačke delatnosti, LP Duo komponuju primenjenu muziku za pozorište (Atelјe 212, Narodno pozorište u Beogradu, Jugoslovensko dramsko pozorište, BITEF, Malo pozorište Duško Radović, Pinokio, Narodno pozorište Sombor, Narodno pozorište Kikinda, Slovensko gledališče Celјe…), film, TV, plesne koreografije, popularnu muziku, itd.
 
Koautori su projekta Quantum Music koji je podržan od strane programa Creative Europe.