Languages

ЛП Дуо

Eлеганција класике, слобода џеза, снага рокенрола!

Карнеги хол, Њујорк, 2014. године
 
Пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић наступају заједно као ЛП Дуо од 2004. године. Након завршених постдипломских студија на Факултету музичке уметности у Београду, завршили су студије на Високој школи за музику и позориште Рошток у Немачкој. Као солисти или чланови клавирског дуа до сада су освојили више од 30 награда на интернационалним такмичењима. Као једини дуо у историји Балкана, пласирали су се међу 8 најбољих дуа на целом свету на највећем такмичењу клавирских дуа Dranoff Miami Two Pianos у Мајамију.
 
Добитници су награде Града Београда за стваралаштво младих, као и годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбоље младе уметнике. Такође су и добитници награде Bruno Frey Stiftung Landesakademie Ochsenhausen у Немачкој, за изузетне постигнуте успехе. Значај ове награде је утолико већи јер се углавном додељује само немачким држављанима.
 
До сада су више пута наступали и одржали успешне концертне турнеје у Србији, Холандији, Финској, Данској, Швајцарској, Немачкој, Француској, Словенији, Хрватској, Македонији, Сан Марину, Пољској, Италији, Мађарској, Босни и Херцеговини, САД као и на фестивалима широм света. Такође су одржали и хуманитарни концерт за UNICEF у Немачкој.
 
Више пута су сарађивали и наступали као солисти са Симфонијским оркестром РТС-а, Београдском филхармонијом, БГО Душан Сковран, Оркестром Опере Народног позоришта у Београду и Гудачким оркестром Исидоре Жебељан. Премијерно су извели више од 30 дела домаћих и иностраних композитора савремене музике. Нека од ових извођења биле су светске премијере и многе од ових композиција њима су посвећене. До сада имају шест ЦД издања у Србији, Хрватској, Данској и Холандији.
 
Соња Лончар и Андрија Павловић редовно одржавају мастеркласове за клавирска дуа у земљи и иностранству, и успешно промовишу домаће савремено стваралаштво.
 
У 2014. години дебитовали су у чувеној њујоршкој дворани Карнеги хол, а у 2015. години су премијерно наступили у престижној дворани Кенеди центра у Вашингтону.
 
Соња Лончар је доцент Факултета музичке уметности, а Андрија Павловић доцент Академије НОВА – Европски универзитет у Београду.
 
Заједно су оснивачи првог фестивала посвећеног клавијатурним инструментима Keyboard Days Belgrade.
 
Поред извођачке делатности, ЛП Дуо компонују примењену музику за позориште (Атеље 212, Народно позориште у Београду, Југословенско драмско позориште, БИТЕФ, Мало позориште Душко Радовић, Пинокио, Народно позориште Сомбор, Народно позориште Кикинда, Словенско гледалишче Цеље…), филм, ТВ, плесне кореографије, популарну музику, итд.
 
Коаутори су пројекта Quantum Music који је подржан од стране програма Creative Europe