Languages

Ešli Ture

Hvalјena kao “bistri, agilni sopran i izvrsna vokalna umetnica” (Opera Now), mladi kanadski sopran, Ešli Elejn Ture je trenutno jedna od glavnih solista u operi u Dortmundu, pod vođstvom priznatog režisera Jensa Danijela Hercoga i muzičkog direktora Gabrijela Felca. Između ostalog, Ešli Ture se može u toj operi videti i čuti kao Sofi (Kavalјer s ružom), Pamina (Čarobna frula), Zdenka (Arabela), Suzana (Figarova ženidba), Mikaela (Karmen), Dona Ana (Don Djovani), Gretel (Ivica i Marica) i Violeta (Travijata).

 

Ešli Tore je imala svoj evropski debi u Minhenu u Gastajgu kao Ana Kenedi pored Krasimire Stojanove u naslovnoj ulozi Donicetijeve Marije Stjuart. Kasniji angažmani uklјučuju debi kao Liu (Turandot) i Neda (Pajaci) sa Štutgartskom filharmonijom i na operskom festivalu u Hajdenhajmu pod upravom Maestra Markusa Boša.

 

Mladi sopran je već imala zadovolјstvo da izvodi široki presek lirskog sopranskog repertoara: istaknute uloge su Mimi (Boemi), Fjordiliđi (Tako čine sve), En Trulav (Život razvratnika), Adina (Ljubavni napitak) i Melisanda (Peleas i Melisanda).

 

Kao svestrana pevačica i na koncertnoj sceni, nedavno je debitovala kao solista sa Filadelfijskim orkestrom, kojim je dirigovao Bremvel Tovi. Prethodnih godina imala je svetsku premijeru De Profundis sa Dortmundskom filharmonijom, zatim Karminu buranu sa Filharmonijom iz Južne Vestfalije, Bramsov Rekvijem sa Štutgartskim horom, Hendlovog Mesiju sa kamernim orkestrom Anapolis, Barberov Noksvil: leto 1915 sa simfonijskim orkestrom Kertis i Mendelsonov San letnje noći sa orkestrom Kralјevskog konzervatorijuma, a i stalni poziv da ponovo peva u različitim serijama gala koncerata sa filharmonijom severozapadne Nemačke.

 

Ešli je takodje imala privilegiju da se pridruži Ciriškoj operi za gala koncert Klasična noć, kojeg je organizovao Fransisko Araiza, na kome su predstavlјene perspektivne mlade pevačke zvezde iz celog sveta.

Podjednako verzirana u repertoaru solo pesme Ešli je nastupala na resitalima u Torontu, Filadelfiji, Minhenu, Beču, Gracu, Dortmundu, u mestu Šatokva u državi Nјujork, kao i u svetski poznatim vrtovima La Mortella na imanju Vilijama Voltona u Iskiji, Italija.

 

Ešli Ture je dobitnica mnogih nagrada na konkursima, a bila je finalista takmičenja ARD u Minhenu i Belvedere u Beču.

 

Ešli Ture je diplomac prestižnog Kertis instituta za muziku u Filadelfiji, gde je završila oba stepena i stekla diplomu i magisterijum u operskom izvođenju kod Marlene Malas i korepetitora Mikaela Eliasena.

 

Buduća gostovanja uklјučuju debi u Betovenovoj 9. simfoniji i Malerovoj 8. simfoniji (Simfonija hilјade), (za izdanje na CD-u) sa Dortmundskom filharmonijom, kao i vraćanje u Filharmoniju severozapadne Nemačke da predstavi virtuozni program koncertnih arija Baha, Hendla, Mocarta i Mendelsona.