Languages

Ешли Туре

Хваљена као „бистри, агилни сопран и изврсна вокална уметница“ (Опера Ноw), млади канадски сопран, Ешли Елејн Туре је тренутно једна од главних солиста у опери у Дортмунду, под вођством признатог режисера Јенса Данијела Херцога и музичког директора Габријела Фелца. Између осталог, Ешли Туре се може у тој опери видети и чути као Софи (Каваљер с ружом), Памина (Чаробна фрула), Зденка (Арабела), Сузана (Фигарова женидба), Микаела (Кармен), Дона Ана (Дон Дјовани), Гретел (Ивица и Марица) и Виолета (Травијата).

 

Ешли Торе је имала свој европски деби у Минхену у Гастајгу као Ана Кенеди поред Красимире Стојанове у насловној улози Доницетијеве Марије Стјуарт. Каснији ангажмани укључују деби као Лиу (Турандот) и Неда (Пајаци) са Штутгартском филхармонијом и на оперском фестивалу у Хајденхајму под управом Маестра Маркуса Боша.

 

Млади сопран је веć имала задовољство да изводи широки пресек лирског сопранског репертоара: истакнуте улоге су Мими (Боеми), Фјордилиђи (Тако чине све), Ен Трулав (Живот развратника), Адина (Љубавни напитак) и Мелисанда (Пелеас и Мелисанда).

 

Као свестрана певачица и на концертној сцени, недавно је дебитовала као солиста са Филаделфијским оркестром, којим је дириговао Бремвел Тови. Претходних година имала је светску премијеру Де Профундис са Дортмундском филхармонијом, затим Кармину бурану са Филхармонијом из Јужне Вестфалије, Брамсов Реквијем са Штутгартским хором, Хендловог Месију са камерним оркестром Анаполис, Барберов Ноксвил: лето 1915 са симфонијским оркестром Кертис и Менделсонов Сан летње ноћи са оркестром Краљевског конзерваторијума, а и стални позив да поново пева у различитим серијама гала концерата са филхармонијом северозападне Немачке.

 

Ешли је такодје имала привилегију да се придружи Циришкој опери за гала концерт Класична ноћ, којег је организовао Франсиско Араиза, на коме су представљене перспективне младе певачке звезде из целог света.

Подједнако верзирана у репертоару соло песме Ешли је наступала на реситалима у Торонту, Филаделфији, Минхену, Бечу, Грацу, Дортмунду, у месту Шатоква у држави Њујорк, као и у светски познатим вртовима Ла Мортелла на имању Вилијама Волтона у Искији, Италија.

 

Ешли Туре је добитница многих награда на конкурсима, а била је финалиста такмичења АРД у Минхену и Белведере у Бечу.

 

Ешли Туре је дипломац престижног Кертис института за музику у Филаделфији, где је завршила оба степена и стекла диплому и магистеријум у оперском извођењу код Марлене Малас и корепетитора Микаела Елиасена.

 

Будуćа гостовања укључују деби у Бетовеновој 9. симфонији и Малеровој 8. симфонији (Симфонија хиљаде), (за издање на ЦД-у) са Дортмундском филхармонијом, као и враćање у Филхармонију северозападне Немачке да представи виртуозни програм концертних арија Баха, Хендла, Моцарта и Менделсона.