Languages

Emili Njutn

Poznata po svom “punom glasu i upečatlјivoj pojavi”, sopran Emili Nјutn se dobro snalazi i na operskoj sceni i na koncertnom podijumu. U predstojećoj sezoni pridružiće se ansamblu Državnog teatra Nirnberga i ponovo učestvovati u roli Ane Nikol, sa kom je debitovala u Evropi. U narednoj sezoni  interpretiraće uloge Else i Madam Baterflaj. Trenutno se može videti na sceni kao Kejt u mjuziklu Polјubi me Kejt Hagen teatra.

U prethodnoj sezoni debitovala je u Bečkoj državnoj operi u ulozi Elene Orford (Piter Grajms), i u istoj roli, sa svojom operskom kućom, nastupila je u Nacionalnom teatru Sao Karlos u Lisabonu. Nakon veoma hvalјenog debija na evropskoj premijeri opere Ana Nikol, engleskog kompozitora Mark-Entonija Turnidža u Dortmundskoj operi 2013. godine, postala je član ovog ansambla. Tu je proširila svoj repertoar ulogama: Maršalice, Dezdemone, Kontese, Dona Elvire i Rozalinde.

Tumačila je uloge Leonore (Fidelio), Elizabete (Don Karlos), Ledi Magbet, Nede, Mimi, Fiordiliđi, Ane Bolen, Dona Ane, Mikaele, Ženskog hora (Silovanje Lukrecije). Pevala je u operskim kućama Metropolitena, Glimerglasa, Ahena, Koblenca, Sarbrikena, Saratoge, Nјu Džersija, Hajtsa i Amarila.

Na koncertnom podijumu nastupiće u Malerovoj Osmoj simfoniji sa Dortmundskom filharmonijom, tokom jula 2018. Do sada je bila solista u Barberovom delu Noksvil: Leto 1915, Verdijevom Rekvijemu, Debisijevoj Blaženoj devi, Betovenovoj Misi u Ce-duru i Devetoj simfoniji, Bramsovom Rekvijemu, Mendelsonovom oratorijumu Ilija, Hajdnovom Stvaranju sveta, Malerovoj Drugoj simfoniji i Šubertovoj Mirjaminoj pobedničkoj pesmi.

Emili Nјutn je rođena u Lejk Džeksonu u SAD-u. Diplomirala je muziku na Univerzitetu Severnog Teksasa, a zatim magistrirala, kao stipendista A.J. Flečer Instituta, na odseku za umetnost Univerziteta Severne Karoline.