Languages

Емили Њутн

Позната по свом „пуном гласу и упечатљивој појави“, сопран Емили Њутн се добро сналази и на оперској сцени и на концертном подијуму. У предстојећој сезони придружиће се ансамблу Државног театра Нирнберга и поново учествовати у роли Ане Никол, са ком је дебитовала у Европи. У наредној сезони интерпретираће улоге Елсе и Мадам Батерфлај. Тренутно се може видети на сцени као Кејт у мјузиклу Пољуби ме Кејт Хаген театра.

У претходној сезони дебитовала је у Бечкој државној опери у улози Елене Орфорд (Питер Грајмс), и у истој роли, са својом оперском кућом, наступила је у Националном театру Сао Карлос у Лисабону. Након веома хваљеног дебија на европској премијери опере Ана Никол, енглеског композитора Марк-Ентонија Турниџа у Дортмундској опери 2013. године, постала је члан овог ансамбла. Ту је проширила свој репертоар улогама: Маршалице, Дездемоне, Контесе, Дона Елвире и Розалинде.

Тумачила је улоге Леоноре (Фиделио), Елизабете (Дон Карлос), Леди Магбет, Неде, Мими, Фиордилиђи, Ане Болен, Дона Ане, Микаеле, Женског хора (Силовање Лукреције). Певала је у оперским кућама Метрополитена, Глимергласа, Ахена, Кобленца, Сарбрикена, Саратоге, Њу Џерсија, Хајтса и Амарила.

На концертном подијуму наступиће у Малеровој Осмој симфонији са Дортмундском филхармонијом, током јула 2018. До сада је била солиста у Барберовом делу Ноксвил: Лето 1915, Вердијевом Реквијему, Дебисијевој Блаженој деви, Бетовеновој Миси у Це-дуру и Деветој симфонији, Брамсовом Реквијему, Менделсоновом ораторијуму Илија, Хајдновом Стварању света, Малеровој Другој симфонији и Шубертовој Мирјаминој победничкој песми.

Емили Њутн је рођена у Лејк Џексону у САД-у. Дипломирала је музику на Универзитету Северног Тексаса, а затим магистрирала, као стипендиста А.Ј. Флечер Института, на одсеку за уметност Универзитета Северне Каролине.