Languages

Dortmundska filharmonija

Strast, disciplina, posvećenost – ove vrline u Dort­mundu ne važe samo na fudbalskom stadionu, već i za članove Dortmundske filharmonije. Na tome je ovaj orkestar od svog osnivanja 1887. godine konsekventno razvijao svoje muziciranje da bi prerastao u prvoraz­redni veliki nemački koncertni i operski ansambl. Ovaj renomirani orkestar od sezone 2013/14 vodi generalni muzički direktor Gabrijel Felc. Kao ansambl bogate tradicije, sa istorijom dugom 125 godina, Dortmundska filharmonija je orkestar za sve stanovnike ovog grada i celog regiona. Pored standardnih ciklusa – filharmonijskih koncerata, koncerata bečke klasike, kamernih koncerata – Dortmundska filharmonija projektom „Ekspedicija klasika“ nudi raznovrsnu paletu muzičkih doživlјaja.

 

Na orkestru su poseban pečat ostavili harizmatični šefovi-dirigenti, kao Vilhelm Šihter, Marek Janov­ski i Hans Valat. U njegov repertoar spadaju veliki ciklusi Vagnera i Štrausa. Dortmundska filharmo­nija sa generalnim muzičkim direktorom Gabrijelom Felcom trenutno doživlјava velike uspehe, naročito sa interpretacijama simfonija Sergeja Rahmanjinova – kako u Koncertnoj dvorani Dortmund, poznatoj u po svojoj izuzetnoj akustici, tako i ciklusom CD-ova.

 

Gostovanja su vodila orkestar u Kelnsku filharmoniju, Hag, Palatu lepih umetnosti u Briselu, Milano, u Štefanijenzal u Gracu, u Festšpilhaus u Salcburgu i Koncertgebau u Amsterdamu. U sezoni 2018/19, orke­star će nastupati u Italiji, gde će, pod dirigentskom palicom generalnog muzičkog direktora Gabrijela Felca, otvoriti Muzičke nedelјe Gustava Malera.