Languages

Дортмундска филхармонија

Страст, дисциплина, посвећеност – ове врлине у Дортмунду не важе само на фудбалском стадиону, већ и за чланове Дортмундске филхармониje. На томе је овај оркестар од свог оснивања 1887. године консеквентно развијао своје музицирање да би прерастао у прворазредни велики немачки концертни и оперски ансамбл. Овај реномирани оркестар од сезоне 2013/14 води генерални музички директор Габријел Фелц. Као ансамбл богате традиције, са историјом дугом 125 година, Дортмундска филхармонија је оркестар за све становнике овог града и целог региона. Поред стандардних циклуса – филхармонијских концерата, концерата бечке класике, камерних концерата – Дортмундска филхармонија пројектом „Експедиција класика“ нуди разноврсну палету музичких доживљаја.

 

На оркестру су посебан печат оставили харизматични шефови-диригенти, као Вилхелм Шихтер, Марек Јановски и Ханс Валат. У његов репертоар спадају велики циклуси Вагнера и Штрауса. Дортмундска филхармонија са генералним музичким директором Габријелом Фелцом тренутно доживљава велике успехе, нарочито са интерпретацијама симфонија Сергеја Рахмањинова – како у Концертној дворани Дортмунд, познатој у по својој изузетној акустици, тако и циклусом ЦД-ова.

 

Гостовања су водила оркестар у Келнску филхармонију, Хаг, Палату лепих уметности у Бриселу, Милано, у Штефанијензал у Грацу, у Фестшпилхаус у Салцбургу
и Концертгебау у Амстердаму. У сезони 2018/19, оркестар ће наступати у Италији, где ће, под диригентском палицом генералног музичког директора Габријела Фелца, отворити Музичке недеље Густава Малера.