Languages

Dečiji hor KOLIBRI

Dečiji hor KOLIBRI

Dirigentkinja – Ljiljana Ranđelović

 

Kolibri je najmanja ptica na svetu. Tanana, živopisnih boja, nezadrživa u pokretu. Asocijacija – dete. Otuda ime dečjeg hora Kolibri. U njemu deca rastu i pevaju… Hor je škola sa svojevrsnim predmetima – bajka, razvoj govora i motorike, disanje, koncentracija, izražavanje misli, učenje novih pojmova, socijalizacija, osvešćivanje deteta, negovanje prijateljstva, nesebičluka i poštovanja ličnosti, spoznaja radosti pevanja.

 

Dečji hor Kolibri, osnovan je 1963. godine. Osnivač i dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije bila je Milica Manojlović. Kolibri je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce. Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje teksta, bio on na srpskom ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza.

 

Hor je održao preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, u televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Za sobom ima 7 audio kaseta, 19 singl i 42 long-plej gramofonske ploče i 4 audio CD-a u izdanju PGP-RTB/RTS.

 

Izuzetni umetnički dometi i estetsko zadovoljstvo doneli su ovom horu niz nagrada od kojih se ističu: Povelja Radio Beograda za doprinos razvoju dečje i omladinske muzike, Zlatni Beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za ostvarenje u oblasti nauke i umetnosti, Povelja «Udruženja kompozitora» za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva, Zahvalnica UNICEF, Zlatna siringa Radio-televizije Beograd za najveće godišnje ostvarenje ansambla RTB, Orden rada sa srebrnim vencem, Medalja «Mokranjčevih dana» i Zmajeva nagrada.

 

Hor danas vodi Ljiljana Ranđelović. Završila je Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za muzičku pedagogiju. Od sedme godine se bavi horskim pevanjem i horskom muzikom. Godine 1995. postaje najmlađi član tada  jedinog profesionalnog ansambla u zemlji – Hora RTS. U martu 2012. godine sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, nastavljajući put koji je Milica Manojlović započela davne 1963. godine, preuzima hor Kolibri. Sa horom Kolibri snima svoj prvi, a njihov četvrti po redu audio CD – «Kolibri planeta», na kojem su autori pesama najpoznatiji pop i rok muzičari naših prostora.