Languages

Дечији хор КОЛИБРИ

Дечији хор КОЛИБРИ

Диригенткиња – Љиљана Ранђеловић

 

Колибри је најмања птица на свету. Танана, живописних боја, незадржива у покрету. Асоцијација – дете. Отуда име дечјег хора Колибри. У њему деца расту и певају… Хор је школа са својеврсним предметима – бајка, развој говора и моторике, дисање, концентрација, изражавање мисли, учење нових појмова, социјализација, освешћивање детета, неговање пријатељства, несебичлука и поштовања личности, спознаја радости певања.

 

Дечји хор Колибри, основан је 1963. године. Оснивач и дугогодишњи диригент овог најмлађег ансамбла у оквиру Музичке продукције Радио-телевизије Србије била је Милица Манојловић. Колибри је јединствени дечји хор препознатљиве културе певања, допадљиве интерпретације и високо професионалног односа према музицирању гајеном у осмишљеној љубави према музици, активном примању музике чију поруку јединственим задовољством преноси на слушаоце. Став при певању, дисање, осмишљавање интерпретације, разумевање текста, био он на српском или не, ставља се у функцију музичког израза.

 

Хор је одржао преко стотину концерата у земљи и иностранству, учествовао у аудио драмама, у телевизијским емисијама и серијама, као и на филму. За собом има 7 аудио касета, 19 сингл и 42 лонг-плеј грамофонске плоче и 4 аудио ЦД-а у издању ПГП-РТБ/РТС.

 

Изузетни уметнички домети и естетско задовољство донели су овом хору низ награда од којих се истичу: Повеља Радио Београда за допринос развоју дечје и омладинске музике, Златни Беочуг Културно-просветне заједнице Београда за остварење у области науке и уметности, Повеља «Удружења композитора» за допринос развоју музичког стваралаштва, Захвалница УНИЦЕФ, Златна сиринга Радио-телевизије Београд за највеће годишње остварење ансамбла РТБ, Орден рада са сребрним венцем, Медаља «Мокрањчевих дана» и Змајева награда.

 

Хор данас води Љиљана Ранђеловић. Завршила је Музичку академију у Београду, одсек за музичку педагогију. Од седме године се бави хорским певањем и хорском музиком. Године 1995. постаје најмлађи члан тада  јединог професионалног ансамбла у земљи – Хора РТС. У марту 2012. године са великим задовољством и ентузијазмом, настављајући пут који је Милица Манојловић започела давне 1963. године, преузима хор Колибри. Са хором Колибри снима свој први, а њихов четврти по реду аудио ЦД – «Колибри планета», на којем су аутори песама најпознатији поп и рок музичари наших простора.