Languages

Anja Đorđević

Anja Đorđević u našoj muzici neguje jedinstven spoj – kompozitora i vokalne performerke. Njena muzika je poligon za razgovor sa delima prethodnih epoha, sa onim melodijama koje su je oblikovale, koje joj se dopadaju, koje želi da ima. Anja Đorđević  vezana je za svet melodija koje kroz nju, posrednika, stižu do slušalaca, obogaćene, transformisane, očuđene. Istovremeno ona je kao izvođačica duboko vezana za prostor scene, spajajući u svojim delima iskustvo »muzičke« apstraktne komunikativnosti i fizičkog iskustva pozornice i tela.
 
Anja Đorđević je rođena u Beogradu. Studije kompozicije je završila u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića. Godine 2003. dobila je Mokranjčevu nagradu za operu Narcis i Eho koja je ujedno i prva savremena, scenski postavljena opera žene kompozitora u srpskoj muzici. Anja Đoređević je pored svoje kompozitorske prakse često radila u pozorišnim i filmskim projektima,  dok je njeno primarno polje izražajnosti muzički teatar.
 
Sa kontrabasistom Vojinom Draškocijem je devedesetih godina sarađivala na projektu Muzičke sinteze, da bi od 2000 nastupala u etno-fjužn ansamblu Marsija zajedno sa Žoržom Grujićem. Takođe, bila je članica benda Ravno nebo,  a od 2012. nastupa sa kvintetom Šlageri sa šlagom u kojoj je dala originalne prerade poznatih šlagera i pop pesama uz nove tekstove dramaturga Maje Pelević i Slobodana Obradovića.  Svoju trostruku karijeru pevačice, aranzera i kompozitora Anja Đorđević je do sada realizovala u samosvojnim i kritički zapaženim ostvarenjima poput već pomenute opere Narcis i Eho, projekta Tesla songs, kompozicije Otmica Evrope za simfonijski orkestar, multimedijalne kompozicije Oglasi, dela Bog grada za mešoviti hor i gudački orkestar, scenske kantate Atlas za ženski glas, kamerni orkestar, naratora…