Languages

Ања Ђорђевић

Ања Ђорђевић у нашој музици негује јединствен спој – композитора и вокалне перформерке. Њена музика је полигон за разговор са делима претходних епоха, са оним мелодијама које су је обликовале, које јој се допадају, које жели да има. Ања Ђорђевић  везана је за свет мелодија које кроз њу, посредника, стижу до слушалаца, обогаћене, трансформисане, очуђене. Истовремено она је као извођачица дубоко везана за простор сцене, спајајући у својим делима искуство »музичке« апстрактне комуникативности и физичког искуства позорнице и тела.
 
Ања Ђорђевић је рођена у Београду. Студије композиције је завршила у класама Властимира Трајковића и Зорана Ерића. Године 2003. добила је Мокрањчеву награду за оперу Нарцис и Ехо која је уједно и прва савремена, сценски постављена опера жене композитора у српској музици. Ања Ђоређевић је поред своје композиторске праксе често радила у позоришним и филмским пројектима,  док је њено примарно поље изражајности музички театар.
 
Са контрабасистом Војином Драшкоцијем је деведесетих година сарађивала на пројекту Музичке синтезе, да би од 2000 наступала у етно-фјужн ансамблу Марсија заједно са Жоржом Грујићем. Такође, била је чланица бенда Равно небо,  а од 2012. наступа са квинтетом Шлагери са шлагом у којој је дала оригиналне прераде познатих шлагера и поп песама уз нове текстове драматурга Маје Пелевић и Слободана Обрадовића.  Своју троструку каријеру певачице, аранзера и композитора Ања Ђорђевић је до сада реализовала у самосвојним и критички запаженим остварењима попут већ поменуте опере Нарцис и Ехо, пројекта Тесла сонгс, композиције Отмица Европе за симфонијски оркестар, мултимедијалне композиције Огласи, дела Бог града за мешовити хор и гудачки оркестар, сценске кантате Атлас за женски глас, камерни оркестар, наратора…