Languages

Aleksandra Jangel

Alekandra Jangel je 28-godišnji lirski mecosopran, rođena u Rusiji. Nakon dve godine koje je provela kao član ansambla Bečke državne opere, 2019. godine debitovala je u Italiji u ulozi Valtraute (Valkira) u Teatru Petručeli u Bariju i otpevala svoju prvu ulogu Niklausa (Hofmanove priče) na operskom festivalu Klosternojburg u Austriji.

 

U sezoni 2021-2022 debitovaće u Berlinskoj državnoj operi, Grand Teatru iz Ženeve i Mađarskoj državnoj operi. Aleksandra će učestvovati u predstojećoj produkciji u Bavarskoj državnoj operi. Njeni najavljeni koncertni angažmani uključuju nastupe u Moskvi, Hamburgu, Beogradu i Dortmundu. Nastupila je u Čarobnoj fruli na festivalu u Verbijeu 2019. godine i debitovala na nemačkoj sceni, iste godine nastupajući kao Šarlota (Verter) u Ahenskom pozorištu.

 

Pre nego što je započela svoju pevačku karijeru, Aleksandra je bila uspešna violinistkinja. Rođena u Moskvi, muzičko obrazovanje započela je sa samo pet godina, učeći violinu kod Galine Turčaninove. Diplomirala je sa odličnom ocenom na Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski, gde joj je predavala Irina Bočkova. Sa 19 godina, započela je časove pevanja kod Irine Dolženko, solistkinje Baljšoj teatra, a studirala je pevanje na Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin.

 

Na takmičenju u Beču 2016. godine, Aleksandrin glas primetio je Dominik Majer, koji ju je pozvao na audiciju za Bečku državnu operu, nakon čega je 2017. godine angažovana kao član ansambla. Dok je bila u Beču, studirala je kod  istaknute operske pevačice Elene Filipove. Započela je studije solo pevanja na Univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča (2017), posle čega je sa velikim uspehom završila i magistarske studije (2020).

 

Koncertno je nastupala sa orkestrima kao što su  Bečka filharmonija, Praška filharmonija i Ruski gudački orkestar. Prethodni nastupi na festivalima su Festival Verbije, Kameroper Šlos Rajnsberg, Festival Menjuhin u Gštatu i Graviti u Moskvi.

 

Radila je sa međunarodno priznatim dirigentima kao što su Simon Jang, Grem Dženkins, Suzana Malki, Stanislav Kočanovski, a očekuje je nastup pod dirigentskom palicom Vladimira Jurovskog.

 

Aleksandra je učestvovala na majstorskim kursevima sa Evgenijem Nesterenkom, Veselinom Kasarovom, Tomasom Kvasthofom, Tomasom Hampsonom, Barbarom Fritoli, Anatolijem Gusevim, Silvanom Bartoli i Stefanom Rigamerom.

 

Poslednjih sezona Aleksandra se pojavila u značajnim premijerama u Bečkoj državnoj operi, kao što su Kockar, Dantonova smrt, Pašnjaci (svetska premijera) i u nekoliko produkcija za decu. Takođe je svestrana glumica sa iskustvom u radu sa priznatim producentima kao što su Dejvid Mekvikar, Josef Koplinger, Karolina Gruber i Fransoa de Karpentrije.

 

Aleksandra Jangel je 2019. godine osvojila Gran pri na Prvom Bečkom međunarodnom muzičkom takmičenju. Godine 2018. pozvana je da učestvuje na međunarodnom muzičkom takmičenju Konkur Muzikal de Montreal. Aleksandra je pobedila na međunarodnom pevačkom takmičenju 2016. godine, na operskom festivalu Šlos Rajnsberg.

 

Trenutno živi u Berlinu.