Languages

Александра Јангел

Алекандра Јангел је 28-годишњи лирски мецосопран, рођена у Русији. Након две године које је провела као члан ансамбла Бечке државне опере, 2019. године дебитовала је у Италији у улози Валтрауте (Валкира) у Театру Петручели у Барију и отпевала своју прву улогу Никлауса (Хофманове приче) на оперском фестивалу Клостернојбург у Аустрији.

 

У сезони 2021-2022 дебитоваће у Берлинској државној опери, Гранд Театру из Женеве и Мађарској државној опери. Александра ће учествовати у предстојећој продукцији у Баварској државној опери. Њени најављени концертни ангажмани укључују наступе у Москви, Хамбургу, Београду и Дортмунду. Наступила је у Чаробној фрули на фестивалу у Вербијеу 2019. године и дебитовала на немачкој сцени, исте године наступајући као Шарлота (Вертер) у Ахенском позоришту.

 

Пре него што је започела своју певачку каријеру, Александра је била успешна виолинисткиња. Рођена у Москви, музичко образовање започела је са само пет година, учећи виолину код Галине Турчанинове. Дипломирала је са одличном оценом на Централној музичкој школи при Московском државном конзерваторијуму Чајковски, где јој је предавала Ирина Бочкова. Са 19 година, започела је часове певања код Ирине Долженко, солисткиње Баљшој театра, а студирала је певање на Руској музичкој академији Гњесин.

 

На такмичењу у Бечу 2016. године, Александрин глас приметио је Доминик Мајер, који ју је позвао на аудицију за Бечку државну оперу, након чега је 2017. године ангажована као члан ансамбла. Док је била у Бечу, студирала је код  истакнуте оперске певачице Елене Филипове. Започела је студије соло певања на Универзитету за музику и уметност града Беча (2017), после чега је са великим успехом завршила и магистарске студије (2020).

 

Концертно је наступала са оркестрима као што су  Бечка филхармонија, Прашка филхармонија и Руски гудачки оркестар. Претходни наступи на фестивалима су Фестивал Вербије, Камеропер Шлос Рајнсберг, Фестивал Мењухин у Гштату и Гравити у Москви.

 

Радила је са међународно признатим диригентима као што су Симон Јанг, Грем Џенкинс, Сузана Малки, Станислав Кочановски, а очекује је наступ под диригентском палицом Владимира Јуровског.

 

Александра је учествовала на мајсторским курсевима са Евгенијем Нестеренком, Веселином Касаровом, Томасом Квастхофом, Томасом Хампсоном, Барбаром Фритоли, Анатолијем Гусевим, Силваном Бартоли и Стефаном Ригамером.

 

Последњих сезона Александра се појавила у значајним премијерама у Бечкој државној опери, као што су Коцкар, Дантонова смрт, Пашњаци (светска премијера) и у неколико продукција за децу. Такође је свестрана глумица са искуством у раду са признатим продуцентима као што су Дејвид Меквикар, Јосеф Коплингер, Каролина Грубер и Франсоа де Карпентрије.

 

Александра Јангел је 2019. године освојила Гран при на Првом Бечком међународном музичком такмичењу. Године 2018. позвана је да учествује на међународном музичком такмичењу Конкур Музикал де Монтреал. Александра је победила на међународном певачком такмичењу 2016. године, на оперском фестивалу Шлос Рајнсберг.

 

Тренутно живи у Берлину.