29/05/24

Publiku Beogradske filharmonije očekuje neobičan repertoarski koncept na koncertu u petak 31. maja (Kolarac, 20č), uz izvođenje Šubertovog dela “Smrt i devojka” na dva potpuno različita načina. Šubertovo remek-delo u prvom delu izvodi Gudački kvartet Beogradske filharmonije, a u drugom delu čitava gudačka sekcija orkestra pod palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca. 

Neobičan početak filharmonijskog koncerta sa samo četvoro muzičara na bini, pokazaće zašto Gudački kvartet Beogradske filharmonije predstavlja orkestar u malom. Muzičari Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković sarađuju u okviru Kvarteta od 2011. godine, a specijalno ovim povodom su imali majstorski kurs sa čuvenim profesorom kamerne muzike Eberhardom Felcom. Popularno nazvan “Smrt i devojka”, najpoznatiji je od 15 gudačkih kvarteta Franca Šuberta, a naziv je dobio po drugom stavu koji predstavlja adaptaciju njegove solo pesme na stihove Matijasa Klaudijusa o devojci po koju dolazi smrt. 

Šubertov kvartet bio je inspiracija mnogim kompozitorima, tako i Gustavu Maleru koji je komponovao aranžman za gudački orkestar. On ne predstavlja samo multiplikovanje izvođačkih snaga gudačkih instrumenata koji učestvuju već i promenu karaktera dela. Kao dirigent i izraziti poznavalac orkestarskog muziciranja, Maler je to veoma dobro znao trudeći se da oočuva originalne Šubertove ideje, ali da ih i „unapredi“ orkestarskim rešenjima.  Zato se upravo na primeru ovog aranžmana može videti udruženo majstorstvo oba kompozitora.