29/05/24

Публику Београдске филхармоније очекује необичан репертоарски концепт на концерту у петак 31. маја (Коларац, 20ч), уз извођење Шубертовог дела “Смрт и девојка” на два потпуно различита начина. Шубертово ремек-дело у првом делу изводи Гудачки квартет Београдске филхармоније, а у другом делу читава гудачка секција оркестра под палицом шефа-диригента Габријела Фелца. 

Необичан почетак филхармонијског концерта са само четворо музичара на бини, показаће зашто Гудачки квартет Београдске филхармоније представља оркестар у малом. Музичари Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић сарађују у оквиру Квартета од 2011. године, а специјално овим поводом су имали мајсторски курс са чувеним професором камерне музике Еберхардом Фелцом. Популарно назван “Смрт и девојка”, најпознатији је од 15 гудачких квартета Франца Шуберта, а назив је добио по другом ставу који представља адаптацију његове соло песме на стихове Матијаса Клаудијуса о девојци по коју долази смрт. 

Шубертов квартет био је инспирација многим композиторима, тако и Густаву Малеру који је компоновао аранжман за гудачки оркестар. Он не представља само мултипликовање извођачких снага гудачких инструмената који учествују већ и промену карактера дела. Као диригент и изразити познавалац оркестарског музицирања, Малер је то веома добро знао трудећи се да оочува оригиналне Шубертове идеје, али да их и „унапреди“ оркестарским решењима.  Зато се управо на примеру овог аранжмана може видети удружено мајсторство оба композитора.