30/11/21

Beogradska filharmonija izvodi spektakularni repertoar inspirisan romantikom na francuski način, zajedno sa dirigentom Lijom Mekfolom, u petak 3. decembra na Kolarcu (20č). Kao solista nastupa popularni violončelista Kijan Soltani, a orkestar izvodi dela od „Romea i Julije“ do „Bolera“.

Naredni filharmonijski petak idealna je prilika za romantični izlazak i uživanje u muzičkim portretima najpoznatijih ljubavnih parova, i to od ranog romantizma do XX veka. Tragične lјubavi “Romea i Julije” Berlioza i “Peleasa i Melizande” Debisija, upotpuniće romantični Koncert za violončelo i orkestar Laloa, u izvođenju fantastičnog Kijana Soltanija.

Publika će se posebno obradovati nastupu traženog violončeliste budući da je uoči prethodog puta kada je trebalo da gostuje u filharmonijskoj sezoni 2020. godine, početak pandemije zatvorio sve koncertne dvorane.  Njujorški Tajms Kiјana Soltanija ocenjuje kao izvanrednog violončelistu, a čuveni Gramofon njegovo sviranje opisuje kao čisto savršenstvo. Pozivan je od strane vodećih svetskih orkestara i dirigenata, što ga je od zvezde u usponu dovelo do jednog od violončelista o kojima se danas najviše govori.

Sa namerom da predstavi novu generaciju mladih dirigentskih snaga, Beogradska filharmonija nastupa sa Lijom Mekfolom koji ima odličnu reputaciju kao dirigent kako orkestarskog tako i operskog repertoara. Spektakularni Ravelov “Bolero” će uz pomoć energičnog Mekfola, ovaj atraktivni koncert dovesti do usijanja. Ulaznice su u prodaji od ponedeljka 29. 11. na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.