14/01/20

Beogradska filharmonija priprema dva nastupa sa sjajnim violinistom Robertom Lakatošem u četvrtak i petak, 16 i 17. januara (Kolarac, 20č). Pod upravom nekadašnjeg šefa-dirigenta dirigenta Uroša Lajovica, orkestar će izvesti dela Rosinija, Korngolda i Mendelsona.

Mladi violinista iz Novog Sada, Robert Lakatoš, ponovo nastupa sa Beogradskom filharmonijom nakon sjajnog nastupa koji je imao sa orkestrom 2018. godine. Prema mišljenju čuvenog Julijana Rahlina, za njega važi da je jedan od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije čiji je način muziciranja u stilu stare tradicije sviranja violine. Svoj temperament Lakatoš će prikazati u Korngoldovom Koncertu za violinu i orkestar koji odražava specijalnu holivudsku atmosferu. Poznat kao kompozitor filmske muzike, Korngold je tvorac melodija za čuvene filmove kao što su “Avanture Robina Huda”, “Morski soko”, “Kraljević i prosjak” za koji je dobio i Oskara.

Umesto ranije najavljenog dirigenta Juna Merkla, orkestar će obe večeri predvoditi Uroš Lajovic. Koncert otvara čuvena Rosinijeva uvertira Vilijam Tel, a zatvara Mendelsonova simfonija br 4, poznata kao „Italijanska“.

Za filharmonijski nastup u četvrtak ulaznice su još uvek dostupne, a za naredni koncert u petak – 100 karata za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.