23/09/16

Paralelno sa izborom Gabrijela Felca za novog šefa-dirigenta, Beogradska filharmonija imenuje Danijela Rajskina za stalnog gostujućeg dirigenta, takođe od naredne sezone 2017/18. Imenovanje Danijela Rajskina predstavlja veliko pojačanje za celokupni filharmonijski tim. Iako različitih zaduženja, Rajskin će zajedno sa šefom-dirigentom raditi na poboljšanju kvaliteta orkestra.
 
Rođen u Sankt Peterburgu, Danijel Rajskin je obavljao funkciju šefa-dirigenta Rajnske filharmonije u Koblencu (2005 – 2016), kao i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u polјskom gradu Lođu (2008 – 2015). Već deset godina redovno sarađuje sa Beogradskom filharmonijom sa kojom je kroz rad na repertoaru širokog dijapazona, ostvario uzajamno poštovanje, razumevanje i prijateljstvo.
 
Pozicija stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije je rezultat i potvrda uzajamne posvećenosti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Veoma sam počastvovan što, stupajući na ovu funkciju, zvanično postajem član porodice Beogradske filharmonije, iako se tako osećam već duže vreme”, izjavio je dirigent Rajskin povodom imenovanja.
 
Za prvu sezonu na novoj poziciji Rajskin najvaljuje interesantne programe u nameri da se što više istražuju nove teritorije. Za orkestar koji se zajedno sa svojom publikom toliko razvio i napredovao u poslednjih deset godina, smatra da se očekuju što smeliji i izazovniji programi, jednako kao i dela standardnog repertoara i negovanje zajedničke slovenske tradicije.
 
Počastvovan sam što sam stekao poverenje vrsnih muzičara, veštog menadžmenta kao i filharmonijske publike koja me već odlično poznaje. Razvojna strategija je odgovornost šefa-dirigenta, ali je naš zajednički cilj da vodimo orkestar u istom pravcu, i umetničkim planiranjem udružimo snage u pronalaženju pravog balansa između repertoara koji je potreban orkestru, a koji će da predstavlja osveženje i podstakne radoznalost publike. Onaj repertoar kojim se ne pristaje na rutinu!
 
Rajskin je nedavno predvodio orkestar Beogradske filharmonije na prvom zajedničkom gostovanju u Moskvi, u čuvenoj Sali Čajkovski na otvaranju koncertne sezone Moskovskog filharmonijskog društva, kada je ostvaren izuzetan uspeh.
 
Od angažmana Danijela Rajskina u sezoni 2016/17 izdvajaju se nastupi sa Simfonijskim orkestrom iz Vinipega, Štutgartskom filharmonijom, Ruskim državnim simfonijskim orkestrom Svetlanov i Ruskom nacionalnom filharmonijom, Orkestrom Marinski, Virtemberškom filharmonijom, Filharmonijom iz Jene, Rajnskom filharmonijom, Madridskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Narodnog muzičkog foruma iz Vroclava, Beogradskom, Slovačkom filharmonijom i Makedonskom filharmonijom, Filharmonijom iz Arnema (Orkestar Gelders), Nacionalnim simfonijskim orkestrom Litvanije, Filharmonijom iz Malage, Simfonijskim orkestrom Tenerifa, Filharmonijom Kvazulu-Natal iz Durbana i Islandskim simfonijskim orkestrom.
 
Među poznatim solistima sa kojima je Danijel Rajskin nastupao su Martin Frost, Alban Gerhart, Vadim Gluzman, Natalija Gutman, Janin Jansen, Kari Kriku, Lang Lang, Fransoa Lelo, Aleksej Ljubimov, Miša Majski, Midori, Šlomo Minc, Danijel Miler-Šot, Gerhard Opic, Stiven Ozborn, Enriko Pače, Ivo Pogorelić, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Benjamin Šmid, Dmitrij Sitkovjecki, Julijan Štekel i Aleksej Volodin.
 
U nedavna diskografska izdanja Danijela Rajskina ubraja se Bramsov celokupni simfonijski opus za izdavačku kuću TwoPianists i Šostakovičevu Četvrtu simfoniju za AVI Music, pri čemu su oba izdanja dobila odlične kritike. Nјegov snimak koncerata za violončelo Korngolda, Bloha i Goldšmita sa Julijanom Štekelom, objavlјen za diskografsku kuću AVI Music, dobio je nagradu Eho Klasik 2012. godine. Danijelov snimak Malerove Treće simfonije je nedavno nominovan za Nagradu nemačkih muzičkih kritičara.