23/09/16

Паралелно са избором Габријела Фелца за новог шефа-диригента, Београдска филхармонија именује Данијела Рајскина за сталног гостујућег диригента, такође од наредне сезоне 2017/18. Именовање Данијела Рајскина представља велико појачање за целокупни филхармонијски тим. Иако различитих задужења, Рајскин ће заједно са шефом-диригентом радити на побољшању квалитета оркестра.
 
Рођен у Санкт Петербургу, Данијел Рајскин је обављао функцију шефа-диригента Рајнске филхармоније у Кобленцу (2005 – 2016), као и у Филхармонији Артур Рубинштајн у пољском граду Лођу (2008 – 2015). Већ десет година редовно сарађује са Београдском филхармонијом са којом је кроз рад на репертоару широког дијапазона, остварио узајамно поштовање, разумевање и пријатељство.
 
Позиција сталног гостујућег диригента Београдске филхармоније је резултат и потврда узајамне посвећености у остваривању заједничких циљева. Веома сам почаствован што, ступајући на ову функцију, званично постајем члан породице Београдске филхармоније, иако се тако осећам већ дуже време”, изјавио је диригент Рајскин поводом именовања.
 
За прву сезону на новој позицији Рајскин најваљује интересантне програме у намери да се што више истражују нове територије. За оркестар који се заједно са својом публиком толико развио и напредовао у последњих десет година, сматра да се очекују што смелији и изазовнији програми, једнако као и дела стандардног репертоара и неговање заједничке словенске традиције.
 
Почаствован сам што сам стекао поверење врсних музичара, вештог менаџмента као и филхармонијске публике која ме већ одлично познаје. Развојна стратегија је одговорност шефа-диригента, али је наш заједнички циљ да водимо оркестар у истом правцу, и уметничким планирањем удружимо снаге у проналажењу правог баланса између репертоара који је потребан оркестру, а који ће да представља освежење и подстакне радозналост публике. Онај репертоар којим се не пристаје на рутину!
 
Рајскин је недавно предводио оркестар Београдске филхармоније на првом заједничком гостовању у Москви, у чувеној Сали Чајковски на отварању концертне сезоне Московског филхармонијског друштва, када је остварен изузетан успех.
 
Од ангажмана Данијела Рајскина у сезони 2016/17 издвајају се наступи са Симфонијским оркестром из Винипега, Штутгартском филхармонијом, Руским државним симфонијским оркестром Светланов и Руском националном филхармонијом, Oркестром Марински, Виртембершком филхармонијом, Филхармонијом из Јене, Рајнском филхармонијом, Мадридским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром РТВ Словеније, Симфонијским оркестром Народног музичког форума из Вроцлава, Београдском, Словачком филхармонијом и Македонском филхармонијом, Филхармонијом из Арнема (Оркестар Гелдерс), Националним симфонијским оркестром Литваније, Филхармонијом из Малаге, Симфонијским оркестром Тенерифа, Филхармонијом Квазулу-Натал из Дурбана и Исландским симфонијским оркестром.
 
Међу познатим солистима са којима је Данијел Рајскин наступао су Мартин Фрост, Албан Герхарт, Вадим Глузман, Наталија Гутман, Јанин Јансен, Кари Крику, Ланг Ланг, Франсоа Лело, Алексеј Љубимов, Миша Мајски, Мидори, Шломо Минц, Данијел Милер-Шот, Герхард Опиц, Стивен Озборн, Енрико Паче, Иво Погорелић, Јулијан Рахлин, Вадим Рјепин, Бењамин Шмид, Дмитриј Ситковјецки, Јулијан Штекел и Алексеј Володин.
 
У недавна дискографска издања Данијела Рајскина убраја се Брамсов целокупни симфонијски опус за издавачку кућу ТwоПианистс и Шостаковичеву Четврту симфонију за АВИ Мусиц, при чему су оба издања добила одличне критике. Његов снимак концерата за виолончело Корнголда, Блоха и Голдшмита са Јулијаном Штекелом, објављен за дискографску кућу АВИ Мусиц, добио је награду Ехо Класик 2012. године. Данијелов снимак Малерове Треће симфоније је недавно номинован за Награду немачких музичких критичара.