06/02/20

Veče baroka u Filharmoniji

Neobičan iskorak u baroknu epohu napraviće Beogradska filharmonija, u petak 7. februara na Kolarcu od 20 časova. Predstaviće se “majstor baroka”, violinista Bernhard Fork i to u dve uloge – predvodiće orkestar i svirati zajedno sa filharmoničarima dela Baha, Vivaldija, Rebela i Skarlatija.

Ne samo što će zvučati drugačije, koncert Beogradske filharmonije će izgledati neobično uz mnogo manje muzičara na bini nego obično. Na mestu koncert-majstora biće Bernhard Fork sa koga će predvoditi orkestar od samo dvadeset devet muzičara. Ovaj vrsni specijalista za barokni period, član Akademije za staru muziku u Berlinu, pasionirano je zainteresovan za istorijsku praksu muzičkog izvođenja. Violinista je doneo i nekoliko baroknih gudala koje će koristiti filharmoničari kako bi putovanje u daleku epohu bilo još ubedljivije.

Ovaj koncert priprada ciklusu #Betoven na lajni, posvećen istorijskim i društvenim okolnostima koje imaju veze sa Betovenovim životom i potpuno je u znaku baroknog repertoara. Iako velikih majstora ove epohe više nije bilo među živima u godini Betovenovog rođenja (1770.), njihova dela su se izvodila i proučavala. Današnjim rečnikom, ta muzika se slušala dok je Betoven stasavao.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.