06/02/20

Вече барока у Филхармонији

Необичан искорак у барокну епоху направиће Београдска филхармонија, у петак 7. фебруара на Коларцу од 20 часова. Представиће се “мајстор барока”, виолиниста Бернхард Форк и то у две улоге – предводиће оркестар и свирати заједно са филхармоничарима дела Баха, Вивалдија, Ребела и Скарлатија.

Не само што ће звучати другачије, концерт Београдске филхармоније ће изгледати необично уз много мање музичара на бини него обично. На месту концерт-мајстора биће Бернхард Форк са кога ће предводити оркестар од само двадесет девет музичара. Овај врсни специјалиста за барокни период, члан Академије за стару музику у Берлину, пасионирано је заинтересован за историјску праксу музичког извођења. Виолиниста је донео и неколико барокних гудала које ће користити филхармоничари како би путовање у далеку епоху било још убедљивије.

Овај концерт припрада циклусу #Бетовен на лајни, посвећен историјским и друштвеним околностима које имају везе са Бетовеновим животом и потпуно је у знаку барокног репертоара. Иако великих мајстора ове епохе више није било међу живима у години Бетовеновог рођења (1770.), њихова дела су се изводила и проучавала. Данашњим речником, та музика се слушала док је Бетовен стасавао.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.