07/11/16

Sa velikim žalјenjem smo primili vest o smrti Zoltana Kočiša, mađarskog pijaniste, kompozitora i dirigenta sa kojim je Beogradska filharmonija u dva navrata imala ugovorene nastupe koji, nažalost, nikada nisu realizovani. Jedan od najznačajnijih i najsvestranijih aktera na mađarskoj muzičkoj sceni trebalo je da predvodi orkestar Filharmonije u tekućoj koncertnoj sezoni (2016/17), u okviru ciklusa “Za avanturiste”. Međutim, pre izvesnog vremena, umetnik je otkazao sve svoje koncerte zbog lošeg zdravlјa, tako da njegovu dužnost na koncertu zakazanom za 9. decembar, preuzima dirigent Mihail Jurovski.
 
Čuveni muzičar je trebalo da predvodi Beogradsku filharmoniju i u sezoni 2014/15. Nastup je otkazan iz istog razloga, a tom prilikom ga je odmenio dirigent Danijel Rajskin. Kočiš je Beogradskoj filharmoniji ukazao čast što je sa velikim zadovolјstvom prihvatio angažmane sa orkestrom, ali nažalost, filharmoničari i beogradska publika su ostali uskraćeni za ovo iskustvo.
 
Zoltan Kočiš je bio istaknuti mađarski umetnik koji je zauzimao visoko mesto u međunarodnim umetničkim krugovima. Bio je jedan od vodećih svetskih izvođača muzike Bele Bartoka, a od 1997. godine angažovan kao glavni muzički direktor jednog od najbolјih mađarskih simfonijskih orkestara, Mađarske nacionalne Fiqlharmonije. Kočiš je, takođe, bio promoter savremene mađarske muzike 20. i 21. veka. Pored uloge dirigenta, soliste, kamernog muzičara i pedagoga, bavio se komponovanjem, i zaslužan je za brojne orkestracije i klavirske transkripcije.
 
Nastupao je sa renomiranim orkestrima kao što su Berlinska, Bečka i Nјujorška filharmonija, a kao solista sarađivao je sa proslavlјenim dirigentima poput Klaudija Abada, Kolina Dejvisa i Lorina Mazela.