07/11/16

Са великим жаљењем смо примили вест о смрти Золтана Кочиша, мађарског пијанисте, композитора и диригента са којим је Београдска филхармонија у два наврата имала уговорене наступе који, нажалост, никада нису реализовани. Један од најзначајнијих и најсвестранијих актера на мађарској музичкој сцени требало је да предводи оркестар Филхармоније у текућој концертној сезони (2016/17), у оквиру циклуса “За авантуристе”. Међутим, пре извесног времена, уметник је отказао све своје концерте због лошег здравља, тако да његову дужност на концерту заказаном за 9. децембар, преузима диригент Михаил Јуровски.
 
Чувени музичар је требало да предводи Београдску филхармонију и у сезони 2014/15. Наступ је отказан из истог разлога, а том приликом га је одменио диригент Данијел Рајскин. Кочиш је Београдској филхармонији указао част што је са великим задовољством прихватио ангажмане са оркестром, али нажалост, филхармоничари и београдска публика су остали ускраћени за ово искуство.
 
Золтан Кочиш је био истакнути мађарски уметник који је заузимао високо место у међународним уметничким круговима. Био је један од водећих светских извођача музике Беле Бартока, а од 1997. године ангажован као главни музички директор једног од најбољих мађарских симфонијских оркестара, Мађарске националне Фиqлхармоније. Кочиш је, такође, био промотер савремене мађарске музике 20. и 21. века. Поред улоге диригента, солисте, камерног музичара и педагога, бавио се компоновањем, и заслужан је за бројне оркестрације и клавирске транскрипције.
 
Наступао је са реномираним оркестрима као што су Берлинска, Бечка и Њујоршка филхармонија, а као солиста сарађивао је са прослављеним диригентима попут Клаудија Абада, Колина Дејвиса и Лорина Мазела.