08/05/19

Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom, priređuje poslednji koncert iz ciklusa Ašikovanje u petak, 10. maja (Kolarac, 20č). Na programu su dela Smetane i Šenberga, a orkestru se pridružuje pijanista Anti Sirala u izvođenju čuvenog Grigovog Klavirskog koncerta.

Ljubavne teme u muzici zaokružuju dela tri sasvim različita autora. Čuvena komična opera Prodana nevesta, B. Smetane, govori o pobedi prave lјubavi nad ugovorenim brakom, a njena uvertira se zbog svoje popularnosti često izvodi koncertno. Meterlinkovo ostvarenjePeleas i Melizanda,izazvalo je pravu fascinaciju koja se kod mnogih umetnika širila kao virus. Tako jei Šenberg komponovao svoje simfonijsko delo sa istom tematikom. U pitanju je tragična priča, lјubavni trougao, između Melizande, Peleasa i njegovog polubrata, Goloa.

Između komičnog i tragičnog tona nalazi se apsolutni hit pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar E. Griga – predstavnika romantizma na nordijski način. Publika će čuti jednog od najboljih pijanista svoje generacije, finskog muzičara Antija Siralu, koji prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom. Aktivan je i kao resitalista i kamerni muzičar, a sasvim slučajno se oprobao i u ulozi dirigenta! Jednom prilikom zamoljen je da uskoči umesto dirigenta, pa je pored sviranja, sa svog mesta za klavirom i dirigovao orkestrom.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.