08/05/19

Београдска филхармонија заједно са диригентом Фабрисом Болоном, приређује последњи концерт из циклуса Ашиковање у петак, 10. маја (Коларац, 20ч). На програму су дела Сметане и Шенберга, а оркестру се придружује пијаниста Анти Сирала у извођењу чувеног Григовог Клавирског концерта.

Љубавне теме у музици заокружују дела три сасвим различита аутора. Чувена комична опера Продана невеста, Б. Сметане, говори о победи праве лјубави над уговореним браком, а њена увертира се због своје популарности често изводи концертно. Метерлинково остварење Пелеас и Мелизанда, изазвало је праву фасцинацију која се код многих уметника ширила као вирус. Тако је и Шенберг компоновао своје симфонијско дело са истом тематиком. У питању је трагична прича, лјубавни троугао, између Мелизанде, Пелеаса и његовог полубрата, Голоа. 

Између комичног и трагичног тона налази се апсолутни хит пијанистичке литературе, чувени Концерт за клавир и оркестар Е. Грига – представника романтизма на нордијски начин. Публика ће чути једног од најбољих пијаниста своје генерације, финског музичара Антија Сиралу, који први пут наступа са Београдском филхармонијом. Активан је и као реситалиста и камерни музичар, а сасвим случајно се опробао и у улози диригента! Једном приликом замољен је да ускочи уместо диригента, па је поред свирања, са свог места за клавиром и дириговао оркестром.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19ч на благајни Коларца.