21/06/23

Petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su legendarnog dirigenta Zubina Mehtu nakon Gala koncerta Beogradske filharmonije povodom stogodišnjice orkestra, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nastup koji se upisao zlatnim slovima u istoriju Beogradske filharmonije, ujedno je otvorio prvu regionalnu turneju koju Mehta i Filharmonija nastavljaju u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan. 

Zubina Mehtu, jednog od najvećih dirigenata ikada, pozdravio je gromoglasni aplauz prilikom izlaska na binu Kolarca, a petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su slavnog maestra i Beogradsku filharmoniju nakon nastupa povodom velikog jubileja. Na programu koncerta su bila dva simfonijska giganta – Betovenova Simfonija br. 7 i Berliozova “Fantastična simfonija”, koja je bila i na repertoaru prvog nastupa Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom, davne 1958. godine. 

Jedinstvena atmosfera obeležila je proslavu filharmonijskog jubileja sa najvećim prijateljem orkestra, danas osamdesetsedmogodišnjim maestrom koji neguje posebnu i sentimentalnu vezu sa Beogradskom filharmonijom već šezdeset i pet godina. Koncert povodom stogodišnjice, jedanaesti je nastup sa orkestrom tokom vremena u kome je prema Mehtinim rečima, Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara. Gala koncert bio je prvorazredan muzički događaj kojim počinje zajednička regionalna turneja sa nastavkom u Nacionalnom pozorištu, operi i baletu Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna. 

Posebna atmosfera je vladala svih dana koliko je Mehta radio sa orkestrom. Pored četiri probe koje imao sa Filharmonijom uz predani rad na oblikovanju simfonija, Mehta je uvek imao vremena za muzičare i tokom pauza rado provodio vreme u fotografisanju, potpisivanju programa i u razgovoru sa njima. Prisećali su se svih zajedničkih nastupa, a maestro je radosno primao poklone od filharmoničara – tradicionalno, ajvar! Filharmoničari su fascinirani 87-godišnjim maestrom i njegovim preciznim i zauvek mladim dirigentskim rukama.

Zubin Mehta nikad nije propuštao da izdvoji beogradsku publiku kao najmiliju, tako se i sinoć tri puta vraćao na binu nakon završetka koncerta. Publika je bila na nogama, a aplauzi su bili pojačani i posebnim ovacijama filharmoničara maestru – udaranjem nogama u pod!

Događaju su prisustvovale potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska, zatim pripadnici diplomatskog kora i brojne ličnosti javnog i kulturnog života.