21/06/23

Петнаестоминутне стајаће овације испратиле су легендарног диригента Зубина Мехту након Гала концерта Београдске филхармоније поводом стогодишњице оркестра, 20. јуна 2023. године у Великој дворани Коларчеве задужбине. Наступ који се уписао златним словима у историју Београдске филхармоније, уједно је отворио прву регионалну турнеју коју Мехта и Филхармонија настављају у Тирани и Скопљу, у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Зубина Мехту, једног од наjвећих диригената икада, поздравио је громогласни аплауз приликом изласка на бину Коларца, а петнаестоминутне стајаће овације испратиле су славног маестра и Београдску филхармонију након наступа поводом великог јубилеја. На програму концерта су била два симфонијска гиганта – Бетовенова Симфонија бр. 7 и Берлиозова “Фантастична симфонија”, која је била и на репертоару првог наступа Зубина Мехте са Београдском филхармонијом, давне 1958. године.
Јединствена атмосфера обележила је прославу филхармонијског јубилеја са највећим пријатељем оркестра, данас

осамдесетседмогодишњим маестром који негује посебну и сентименталну везу са Београдском филхармонијом већ шездесет и пет година. Концерт поводом стогодишњице, једанаести је наступ са оркестром током времена у коме је према Мехтиним речима, Београдска филхармонија постала један од великих европских оркестара. Гала концерт био је прворазредан музички догађај којим почиње заједничка регионална турнеја са наставком у Националном позоришту, опери и балету Тиране 22. јуна и у Филхармонији Републике Северне Македоније 24. јуна.

Посебна атмосфера је владала свих дана колико је Мехта радио са оркестром. Поред четири пробе које имао са Филхармонијом уз предани рад на обликовању симфонија, Мехта је увек имао времена за музичаре и током пауза радо проводио време у фотографисању, потписивању програма и у разговору са њима. Присећали су се свих заједничких наступа, а маестро је радосно примао поклоне од филхармоничара – традиционално, ајвар! Филхармоничари су фасцинирани 87-годишњим маестром и његовим прецизним и заувек младим диригентским рукама.

Зубин Мехта никад није пропуштао да издвоји београдску публику као најмилију, тако се и синоћ три пута враћао на бину након завршетка концерта. Публика је била на ногама, а аплаузи су били појачани и посебним овацијама филхармоничара маестру – ударањем ногама у под!

Догађају су присуствовале потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска-Стојчевска, затим припадници дипломатског кора и бројне личности јавног и културног живота.