30/09/17

Petominutnim ovacijama završio se prvi koncert u novoj sezoni Beogradske filharmonije pod upravom novog šefa-dirigenta Gabrijela Felca (Kolarac, 29. septembar).

Sezonu „Pet elemenata“, otvorio je koncert iz ciklusa „Zemlja“ uz Betovenovu „Pastoralnu“ i Štrausovu „Alpsku simfoniju“.

U prepunom Kolarcu, koncertna sezona Beogradske filharmonije svečano je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“. Potom je sledio repertoar koji Gabrijel Felc tradicionalno izvodi prilikom stupanja na funkciju šefa- dirigenta.

Publika je imala priliku da čuje kako se dva majstora muzičke umetnosti klanjaju prirodi. Betoven je bio njen veliki zaljubljenik o čemu svedoči Pastoralna simfonija. Maestro Felc je zajedno sa orkestrom dočarao predivne slike prirode koje se nižu u ovom delu.

Grandiozno Štrausovo delo u drugom delu koncerta okupilo je 112 muzičara, ne samo na bini već i na galeriji Kolarca odakle su dopirali zvuci prirode iz duvačkih instrumenata. Beogradska filharmonija, snažno vođena rukama šefa-dirigenta, povela je slušaoce na planinarenje Alpima priredivši nezaboravno iskustvo. Publika je bez daha pratila ovo veličanstveno putovanje koje se završilo dugotrajnim aplauzom.

Maestro Felc je bio prezadovoljan izvođenjem Štrausovog remek-dela sa našim orkestrom, a muzičari Beogradske filharmonije ponosni na ovako monumentalno otvaranje sezone o čemu svedoče brojni komentari na društvenim mrežama.