30/09/17

Петоминутним овацијама завршио се први концерт у новој сезони Београдске филхармоније под управом новог шефа-диригента Габријела Фелца (Коларац, 29. септембар).

Сезону „Пет елемената“, отворио је концерт из циклуса „Земља“ уз Бетовенову „Пасторалну“ и Штраусову „Алпску симфонију“.

У препуном Коларцу, концертна сезона Београдске филхармоније свечано је отворена интонирањем химне „Боже правде“. Потом је следио репертоар који Габријел Фелц традиционално изводи приликом ступања на функцију шефа- диригента.

Публика је имала прилику да чује како се два мајстора музичке уметности клањају природи. Бетовен је био њен велики заљубљеник о чему сведочи Пасторална симфонија. Маестро Фелц је заједно са оркестром дочарао предивне слике природе које се нижу у овом делу.

Грандиозно Штраусово дело у другом делу концерта окупило је 112 музичара, не само на бини већ и на галерији Коларца одакле су допирали звуци природе из дувачких инструмената. Београдска филхармонија, снажно вођена рукама шефа-диригента, повела је слушаоце на планинарење Алпима приредивши незаборавно искуство. Публика је без даха пратила ово величанствено путовање које се завршило дуготрајним аплаузом.

Маестро Фелц је био презадовољан извођењем Штраусовог ремек-дела са нашим оркестром, а музичари Београдске филхармоније поносни на овако монументално отварање сезоне о чему сведоче бројни коментари на друштвеним мрежама.