Languages

Tijana Milošević, koncertmajstor

Član od 01.07.1999.

 

Posebno sam ponosna na zdrav razum, stameno stojeći između dva učenja – stare ruske i Džulijard – američke škole. Ponosna sam na svoj orkestar i na energiju kojom zračimo dok stvaramo. Ponosna sam i na svoje roditelјe koji su nemoguće uvek napravili na moguće. I što sam danas bolјa osoba zbog dva mala plava razloga – moja dva sina.

 

Šta reći o sebi? Dogodio se veliki prasak, stvorila se ona…obična devojka, devojka iz komšiluka, puna mana i vrlina. Najveće mane su njene vrline, a najveća vrlina je sposobnost da svoje mane obradi i pretvori u vrline. Slatka, mala izvrnuta torta, gde vrh na dnu visi… 🙂

 

Biografija:

 

Srpska violinistkinja, koncertmajstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević rođena je 1978. godine u Beogradu u muzičkoj porodici. Violinu je počela da svira u četvrtoj godini. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisala je sa 15 godina, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Specijalizirala je na Školi Džulijard u Nјujorku, kao student Doroti Dilej i Luisa Kaplana, a doktorirala 2021. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Godine 1998. postala je najmlađi koncertmajstor u istoriji Beogradske filharmonije. Tijana Milošević je bila angažovana i kao zamenik koncertmajstora Atinske kamerate, a pored pozicije koncertmajstora Beogradske filharmonije, radi i kao koncertmajstor kamernog ansambla Double Sens, od njegovog osnivanja 2007. godine. Ovaj ansambl sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom Evrope.

 

Pored rada u orkestru, Tijana Milošević je ostvarila brojne solističke nastupe i turneje u zemlјi i inostranstvu. Među skorijima se izdvajaju: koncerti sa Beogradskom filharmonijom 2016. i 2018. godine, zatim sa Nemanjom Radulovićem u sali teatra Šanzelize 2017. godine, kao i turneje sa Nemanjom Radulovićem i Štutgartskom filharmonijom u decembru 2018. godine u Nemačkoj i Italiji, i pozorišnom predstavom Krojcerova sonata u septembru 2018. godine u Francuskoj, gde je nastupala uz glumca Žan-Marka Bara.

 

Tijana Milošević je nastupala sa renomiranim dirigentima među kojima se izdvajaju Zubin Mehta, ser Nevil Mariner, Kurt Mazur, Dejvid Zinman, Džejms de Prist, Mihail Jurovski i drugi, kao i sa solistima poput Jicaka Perlmana, Džošue Bela, Gila Šahama, Sare Čang, Miše Majskog, Julijana Rahlina, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Nikolaja Luganskog i mnogih drugih.

 

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlјi i inostranstvu i titule Viteza za kulturu i obrazovanje Kralјevske srpske akademije.

 

Objavila je nekoliko CD izdanja za PGP RTS, među kojima se izdvajaju solo album u oblasti klasične muzike Muzika za Tijanu (1998) i etno džez-klasik-ambijental CD pod nazivom World Music Contact (2006). Među najskorijim izdanjima izdvaja se snimak Duplog koncerta J. S. Baha BWV 1043 (sa Nemanjom Radulovićem) za Dojče gramofon. Ovaj snimak je u okviru velikog istraživačkog projekta Bah 333 (povodom 333. rođendana kompozitora) proglašen za najbrže izvođenje ovog dela.

 

Tijana Milošević je aktivna i na polјu edukacije. Od 2018. godine je profesor na katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti.  Bila je inicijator i jedan od mentora na projektu Orkestarske akademije Beogradske filharmonije Filhademija.

 

Tijana Milošević svira na violini Enrico Rocca (Đenova, 1910), koja je vlasništvo Beogradske filharmonije.