Languages

Тијана Милошевић, концертмајстор

Члан од 01.07.1999.

 

Посебно сам поносна на здрав разум, стамено стојећи између два учења – старе руске и Џулијард – америчке школе. Поносна сам на свој оркестар и на енергију којом зрачимо док стварамо. Поносна сам и на своје родитеље који су немогуће увек направили на могуће. И што сам данас боља особа због два мала плава разлога – моја два сина.

 

Шта рећи о себи? Догодио се велики прасак, створила се она…обична девојка, девојка из комшилука, пуна мана и врлина. Највеће мане су њене врлине, а највећа врлина је способност да своје мане обради и претвори у врлине. Слатка, мала изврнута торта, где врх на дну виси… 🙂

 

Биографија:

 

Српска виолинисткиња, концертмајстор Београдске филхармоније Tијана Милошевић рођена је 1978. године у Београду у музичкој породици. Виолину је почела да свира у четвртој години. Факултет музичке уметности у Београду уписала је са 15 година, где је дипломирала и магистрирала у класи проф. Дејана Михаиловића. Специјализирала је на Школи Џулијард у Њујорку, као студент Дороти Дилеј и Луиса Каплана, а докторирала 2021. на Факултету музичке уметности у Београду. Године 1998. постала је најмлађи концертмајстор у историји Београдске филхармоније. Тијана Милошевић је била ангажована и као заменик концертмајстора Атинске камерате, а поред позиције концертмајстора Београдске филхармоније, ради и као концертмајстор камерног ансамбла Double Sens, од његовог оснивања 2007. године. Овај ансамбл са солистом Немањом Радуловићем наступа широм Европе.

 

Поред рада у оркестру, Тијана Милошевић је остварила бројне солистичке наступе и турнеје у земљи и иностранству. Међу скоријима се издвајају: концерти са Београдском филхармонијом 2016. и 2018. године, затим са Немањом Радуловићем у сали театра Шанзелизе 2017. године, као и турнеје са Немањом Радуловићем и Штутгартском филхармонијом у децембру 2018. године у Немачкој и Италији, и позоришном представом Кројцерова соната у септембру 2018. године у Француској, где је наступала уз глумца Жан-Марка Бара.

 

Тијана Милошевић је наступала са реномираним диригентима међу којима се издвајају Зубин Мехта, сер Невил Маринер, Курт Мазур, Дејвид Зинман, Џејмс де Прист, Михаил Јуровски и други, као и са солистима попут Јицака Перлмана, Џошуе Бела, Гила Шахама, Саре Чанг, Мише Мајског, Јулијана Рахлина, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Николаја Луганског и многих других.

 

Добитник је бројних награда у земљи и иностранству и титуле Витеза за културу и образовање Краљевске српске академије.

 

Објавила јe неколико ЦД издања за ПГП РТС, међу којима се издвајају соло албум у области класичне музике Музика за Тијану (1998) и етно џез-класик-амбијентал ЦД под називом World Music Contact (2006). Међу најскоријим издањима издваја се снимак Дуплог концерта Ј. С. Баха BWV 1043 (са Немањом Радуловићем) за Дојче грамофон. Овај снимак је у оквиру великог истраживачког пројекта Бах 333 (поводом 333. рођендана композитора) проглашен за најбрже извођење овог дела.

 

Тијана Милошевић је активна и на пољу едукације. Од 2018. године је професор на катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности.  Била је иницијатор и један од ментора на пројекту Оркестарске академије Београдске филхармоније Филхадемија.

 

Тијана Милошевић свира на виолини Enrico Rocca (Ђенова, 1910), која је власништво Београдске филхармоније.