Languages

Miljana Popović Materni

Miljana Popović Materni završila je Školu za muzičke talente u Ćupriji kao đak generacije. Osnovne, master i specijalističke studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Marije Špengler. Pohađala je majstorske kurseve kod Dejvida Takenoa, Gordana Nikolića, Stefana Milenkovića, Igora Petruševskog, Julijana Rahlina i drugih. Dobitnik je sertifikata Internacionalnog orkestra mladih Konzervatorijuma u Bernu, pod vođstvom Inga Bekera.

 

Od 2009. godine je stalno zaposlena na mestu prve violine tutti u Beogradskoj filharmoniji, sa čijim je kamernim sastavom nastupala i kao solista. Kao dugogodišnji koncertmajstor i solista kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa nastupila je na preko 300 koncerata u zemlji i inostranstvu. Kao član ova dva orkestra sarađivala je sa svetski poznatim umetnicima kao što su Zubin Mehta, Gordan Nikolić, Nemanja Radulović, Željko Lučić, Boris Berezovski, Miša Majski, nastupajući u poznatim koncertnim dvoranama (Karnegi hol u Njujorku, Sala Čajkovski u Moskvi, Koncerthaus u Beču).

 

Održala je koncerte na domaćim i međunarodnim renomiranim festivalima (Bemus, Nimus, Somus, Ljubljana festival, Ohridsko leto, Boljšoj festival). Učestvovala je u projektu reafirmacije zaboravljene srpske muzike i na poziv Muzikloškog instituta premijerno izvela Sonatu za violinu i klavir br.2 Op.18 Petra Stojanovića, koja je tom prilikom premijerno i uživo snimljena za kompakt disk.

 

Član od 2009.

 

Ponosna sam i zahvalna sudbini što me je odabrala da budem jedna od retkih koji se u životu bave onim što stvarno vole i za šta imaju “žicu“. Posebno na to što svakog petka oko 20 časova, sa kolegama, uz muziku,  odem negde daleko, daleko u svet, a ipak sedim za pultom u svom gradu.

 

Ja sam osoba pozitivnog stava i velikog osmeha – oni koji me znaju su svedoci te kosmičke pojave – specijalista za izvedbu viceva (spektar grimasa koje mogu da izvedem su na zavidnom svetskom nivou), sa veoma brzom pameću koja je na žalost, ipak deset puta sporija od jezika. Takođe sam osoba koja nikako, nikako, nikako ne može da sprovede preko potrebne mere štednje, jer sam  veliki fan štikli. Objašnjenje nalazim u tome da sam ipak samo žena, ili pak reinkarnacija neke modne stonoge.