Languages

Milana Zarić

Član od februara 2005.
 
Posebno sam ponosna što sam član najbolјeg orkestra u Srbiji, što sam nastupala u poslednjih osam godina sa sjajnim kolegama, dirigentima i solistima. Rado gledam na budućnost Beogradske filharmonije u kojoj ću i ja učestvovati. Volim i ponosna sam na činjenicu da me moj posao uvek iznova inspiriše, raduje i uči novim stvarima o muzici i komunikaciji sa lјudima. Pored Filharmonije, član sam i ansambla za savremenu muziku Studio 6. Posebno sam ponosna na naš nastup na BEMUS-u u oktobru 2013.
 
Ja sam radoznala, komunikativna, obično sa velikom energijom i optimističnog pogleda na život, sada i ubuduće. Uživam na preko-okeanskim putovanjima, a ništa manje ni u vožnji bicikla Beogradom na proleće.
 
Biografija:
 
Milana Zarić je solo harfistkinja Beogradske filharmonije. Visoko obrazovanje je stekla na Kralјevskom konzervatorijumu u Hagu, Triniti koledžu u Londonu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bila student generacije.
 
Tokom školovanja bila je dobitnica prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i specijalne nagrade letnje akademije Kiđana u Sijeni, Italija. Prvi stalni profesionalni angažman ostvarila je odmah nakon studija u Londonu, kao prva harfistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kao solo harfistkinja u Beogradskoj filharmoniji od 2005. godine, nastupala je pod dirigentskom palicom Z. Mehte, M. Tanga, A. Rahbarija, U. Lajovica i mnogih drugih, na turnejama u Švedskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji. Aktivna kao solista i kamerni muzičar, Milana Zarić se takođe bavi i improvizovanom muzikom.
 
Osnivač je trija Beogradske filharmonije Timbre, zatim ansambla za savremenu muziku Studio 6, a redovno sarađuje i sa Žebelјan ansamblom i Orkestrom bez granica. Tokom dvogodišnje specijalizacije u Holandiji, sarađivala je sa vodećim ansamblima za novu muziku Nieuw Ensamble, Atlas Ensamble i Ligeti Ensamble, a redovno je nastupala sa svojim ansamblom Echoes, izvodeći originalnu muziku za žičane instrumente i udaralјke.
 
Dosadašnji nastupi Milane Zarić na festivalima uklјučuju i Culturescapes (Bazel), BEAM (London), NEW festival (Hag), Doek festival (Amsterdam), Biennale (Zagreb), BITEF, Tribina kompozitora, Međunarodni festival harfe, Festival posvećen Ljubici Marić (Beograd, Amsterdam).
 
Milana Zarić je takođe aktivna premijerno izvodeći i sarađujući na proširenju repertoara za harfu (solo i u ansamblu). Do sada su za nju pisali kompozitori Ričard Beret, Falk Hubner, Ugo Morales, Jasna Veličković, Teodora Stepančić, Ana Gnjatović i Ivan Brklјačić.