Languages

Mилана Зарић

Члан од фебруара 2005.

Посебно сам поносна што сам члан најбољег оркестра у Србији, што сам наступала у последњих осам година са сјајним колегама, диригентима и солистима. Радо гледам на будућност Београдске филхармоније у којој ћу и ја учествовати. Волим и поносна сам на чињеницу да ме мој посао увек изнова инспирише, радује и учи новим стварима о музици и комуникацији са људима. Поред Филхармоније, члан сам и ансамбла за савремену музику Студио 6. Посебно сам поносна на наш наступ на БЕМУС-у у октобру 2013.

Ја сам радознала, комуникативна, обично са великом енергијом и оптимистичног погледа на живот, сада и убудуће. Уживам на преко-океанским путовањима, а ништа мање ни у вожњи бицикла Београдом на пролеће.

Биографија:

Mилана Зарић је соло харфисткиња Београдске филхармоније. Високо образовање је стекла на Краљевском конзерваторијуму у Хагу, Тринити колеџу у Лондону и Факултету музичке уметности у Београду, где је била студент генерације.

Током школовања била је добитница првих награда на републичким и савезним такмичењима, као и специјалне награде летње академије Киђана у Сијени, Италија. Први стални професионални ангажман остварила је одмах након студија у Лондону, као прва харфисткиња опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Као соло харфисткиња у Београдској филхармонији од 2005. године, наступала је под диригентском палицом З. Мехте, М. Танга, А. Рахбарија, У. Лајовица и многих других, на турнејама у Шведској, Аустрији, Италији, Словенији. Активна као солиста и камерни музичар, Милана Зарић се такође бави и импровизованом музиком.

Oснивач je трија Београдске филхармоније Timbre, затим ансамбла за савремену музику Студио 6, а редовно сарађује и са Жебељан ансамблом и Оркестром без граница. Током двогодишње специјализације у Холандији, сарађивала је са водећим ансамблима за нову музику Nieuw Ensamble, Atlas Ensamble и Ligeti Ensamble, а редовно је наступала са својим ансамблом Echoes, изводећи оригиналну музику за жичане инструменте и удараљке.

Досадашњи наступи Милане Зарић на фестивалима укључују и Culturescapes (Базел), BEAM (Лондон), NEW фестивал (Хаг), Doek фестивал (Aмстердам), Biennale (Загреб), БИТЕФ, Трибина композитора, Међународни фестивал харфе, Фестивал посвећен Љубици Марић (Београд, Амстердам).

Милана Зарић је такође активна премијерно изводећи и сарађујући на проширењу репертоара за харфу (соло и у ансамблу). До сада су за њу писали композитори Ричард Берет, Фалк Хубнер, Уго Моралес, Јасна Величковић, Теодора Степанчић, Ана Гњатовић и Иван Бркљачић.