30/12/15

Orkestar Beogradske filharmonije Novu 2016. godinu dočekaće u Omanu, na obali Arapskog poluostrva, na koncertu u velelepnoj Kralјevskoj operi Muskat. Uz dirigenta Dejvida Livaja, solisti su violinistkinja Ana Tifu, italijanska zvezda mlađe generacije, tenor Mihael Šade, stalni član Bečke državne opere i gost velikih operskih kuća poput Metropolitena i Minhenske opere, i sopran Fatma Said, mlada nada egipatske klasične muzike i stipendista Milanske Skale.
 
Na koncertu koji će se održati u novogodišnjoj noći, filharmoničari izvode popularne numere iz opereta i mjuzikala Lehara, Štrausa, Herberta i Rodžersa, uz atraktivan violinski nastup sa delima Sarasatea i Montija. Posebno mesto na programu će imati i Balkanska simfonijska igra br. 2, Konstantina Blagojevića koji je violista Beogradske filharmonije.
 
“Mnogo sam srećan što sam upoznao fantastičnu Beogradsku filharmoniju, sa kojom sam održao dva Novogodišnja koncerta za beogradsku publiku, sa programom koji sam izvodio prvi put. U Oman idemo sa drugačijim repertoarom koji sam mnogo puta izvodio. Drago mi je da ću kroz ove različite nastupe ući u Novu godinu zajedno sa orkestrom koji me je potpuno šarmirao”, rekao je dirigent Dejvid Livaj.
 
Filharmonija nastupa u glamuroznoj Kralјevskoj operskoj kući u Muskatu koja je izgrađena na inicijativu sultana Kabosa bin Saida, velikog zalјublјenika u klasičnu muziku. Opremlјena je najmodernijom tehnologijom i savršenom akustikom. Spoj tradicionalne arhitekture i savremene omanske arhitekture učinio ju je provoklasnom građevinom svetske umetnosti.