30/12/15

Оркестар Београдске филхармоније Нову 2016. годину дочекаће у Оману, на обали Арапског полуострва, на концерту у велелепној Краљевској опери Мускат. Уз диригента Дејвида Ливаја, солисти су виолинисткиња Ана Тифу, италијанска звезда млађе генерације, тенор Михаел Шаде, стални члан Бечке државне опере и гост великих оперских кућа попут Метрополитена и Минхенске опере, и сопран Фатма Саид, млада нада египатске класичне музике и стипендиста Миланске Скале.
 
На концерту који ће се одржати у новогодишњој ноћи, филхармоничари изводе популарне нумере из оперета и мјузикала Лехара, Штрауса, Херберта и Роџерса, уз атрактиван виолински наступ са делима Сарасатеа и Монтија. Посебно место на програму ће имати и Балканска симфонијска игра бр. 2, Константина Благојевића који је виолиста Београдске филхармоније.
 
“Много сам срећан што сам упознао фантастичну Београдску филхармонију, са којом сам одржао два Новогодишња концерта за београдску публику, са програмом који сам изводио први пут. У Оман идемо са другачијим репертоаром који сам много пута изводио. Драго ми је да ћу кроз ове различите наступе ући у Нову годину заједно са оркестром који ме је потпуно шармирао”, рекао је диригент Дејвид Ливај.
 
Филхармонија наступа у гламурозној Краљевској оперској кући у Мускату која је изграђена на иницијативу султана Кабоса бин Саида, великог заљубљеника у класичну музику. Опремљена је најмодернијом технологијом и савршеном акустиком. Спој традиционалне архитектуре и савремене оманске архитектуре учинио ју је провокласном грађевином светске уметности.